Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja

Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja

Za većinu od 10 firmi u restrukturiranju kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca predložen je unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), rečeno u agenciji Beta u Vladi Srbije.

Država je prvobitno zaštitila 17 preduzeća, a za sedam je pronađeno rešenje krajem prošle godine, uglavnom kroz stečajni postupak. Rešenja se traže za preostalih 10 – Galeniku, RTB Bor, Resavicu, Ikarbus, Politiku AD, PKB korporaciju, Jumko, HIP Petrohemiju, Fabriku automobila Priboj (FAP) i Trajal.

UPPR predviđa dogovor preduzeća sa bankama da se odlože obaveze. Planom se definiše i način izmirivanja obaveza između preduzeća i poverilaca, kako državnih, tako i komercijalnih. Moguća je i konverzija dugova u kapital države, a plan predviđa i smanjenje broja zaposlenih, uz mogućost uvođenja profesionalnog menadžmenta.

Kao moguća rešenja za firme koje su do sada bile zaštićene od naplate poverilaca u Ministarstvu privrede navode tri modela: da se do 31. maja prodaju ako je javni poziv u toku, da se uradi UPPR ili da budu prodata iz stečaja.

U Ministarstvu smatraju da će ta preduzeća i nakon 1. juna nastaviti da funkcionišu, do konačnog rešenja njihovog statusa.

RTB Bor, koga nadležni često izdvajaju kao najveći problem, a u kojima radi oko 6.000 ljudi, predao je UPPR. Očekuje se skoro raspisivanje poziva za profesionalni menadžment u tom preduzeću.

UPPR se sprema za Ikarbus i Politiku AD. Za Resavicu još nije odobren UPRR, ali su prognoze da će jedan deo rudnika, u kojima ukupno radi 1.500 rudara, biti zatvoren, a da će preduzeće biti razdvojeno.

Sudbina PKB-a trebalo bi da bude rešena u dogovoru Ministarstva privrede sa Gradom Beogradom.

Rudovodstvo Petrohemije proslalo je Vladi UPPR u kojem je predloženo da zaštita preduzeća od poverilaca bude produžena još šest meseci.

Za FAP je takodje sastavljen UPPR, radnicima će biti ponudjen socijalni program, a u toku su pregovori o visini otpremine. Rešenje za kompaniju Trajal je još neizvesno.

Za Jumko je u toku izrada programa definisanja proizvodne imovine, a za Galeniku je objavljen javni poziv za strateško partnerstvo.

U 2016. godini za ova preduzeća nije predvidjena podrška države iz bdžeta, osim Resavice koja će do kraja godine primati subvencije.

Ukupni dugovi preduzeća u restrukturiranju su oko 1,5 milijardi evra, a u njima radi oko 21.000 radnika.

Izvor:Beta
Previous Australijski mediji: Srpski jadarit za budućnost Rio Tinta
Next Wall Street: Cene akcija porasle, Dow Jones četvrtu nedelju zaredom u minusu

You might also like

Kompanije

Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo

Svi kupci električne energije koji imaju brojila u garažama i šupama oslobođeni su plaćanja TV takse.

Turizam

Fudbaler Bane Ivanović jedan od potencijalnih kupaca hotela Sirmium u Sremskoj Mitrovici

Hotel Sirmium, koji se nalazi u samom centru Sremske Mitrovice, već više od meseca je zatvoren, a na sajtu tog hotela stoji saopštenje čime se kao tačnom pokazuje informacija s

Kompanije

Telekom Srbija isplatio dividende građanima

Centralni registar hartija od vrednosti saopštio je da je kompanija Telekom Srbija isplatila je akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti.