I Kanada odobrila prodaju genetski modifikovanog lososa

I Kanada odobrila prodaju genetski modifikovanog lososa

Zdravstvene vlasti u Kanadi odobrile su prodaju genetski modifikovanog lososa, što je prvi genetski izmenjen pripadnik faune čije će konzumiranje biti dozvoljeno u toj zemlji.

U saopštenju kanadskih zdravstevnih vlasti se navodi da je losos AquAdvantage, koga je primenom genetskog inženjeringa uzgojila kompanija AquaBounty Technologies sa sedištem u Masačusetsu, poput običnog lososa iz Atlantskog okeana zdrav za ljudsku ishranu i za upotrebu u hrani za životinje, prenosi američki portal CBC.

Upotrebu genetski modifikovanog lososa odobrili su federalno ministarstvo zdravlja, Health Canada, i Kanadska agencija za inspekciju hrane (CFIA), koji su saopštili da su prethodno sproveli “sveobuhvatno i rigorozno naučno ispitivanje”.

Sve genetski promenjene namirnice koje su prethodno odobrili kanadske zdravstvene institucije i CFIA, bile su žitarice.

Da bi se GMO losos uzgojio za prodaju potrebno je od 16 do 18 meseci, dok je običnom lososu potrebno i do tri godine da bi stigao na tržište.

Tako će se, prema rečima kanadske ministarke zdravlja Jane Philpott, ovaj unapređeni (GMO) losos naći na policama supermarketa za 18 meseci.

“Iako je ovo prvi proizvod ove vrste koji će biti reprodukovan, verovatno neće biti i poslednji”, rekla je ministarka, prenela je agencija Reuters.

Pošto aministarstvo zdravlja nije uočilo nikakve zdravstvene i bezbednosne rizike, neće biti zahteva za posebnim označavanjem novog proizvoda, dodaje britanska agencija.

AquaBounty Technologies ima proizvodni pogon u kanadskoj pokrajini na ostrvu Princ Edvard.

“Drago nam je što smo dobili odobrenja različitih kanadskih organa, jer to znači da možemo da proizvodimo, prodajemo i jedemo naš AquAdvantage losos u Kanadi”, rekao je direktor kompanije, Stotish.

Grupe kanadskih aktivista, protivnika GMO hrane, zabrinuti ovom odlukom pozivaju na obvezno označavanje svih genetski modifikovanih namirnica proizvedenih u zemlji.

“Kanađani će se sada suočiti s prvom genetski promenjenom hranom životinjskog porekla na svetu, koja je odobrena bez javne rasprave i bez obaveze označavanja”, izjavila je Lucy Sharratt iz kanadske Mreže za biotehnološku akciju, preneo je britanski The Guardian.

Foto:www.eldersup.files.wordpress.com

Foto:www.eldersup.files.wordpress.com

SAD prve u svetu odobrile uzgajanje GMO lososa

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je krajem novembra prošle godine odobrila uzgajanje genetski modifikovanog atlantskog lososa za ljudsku prehranu što je bilo prvo takvo odobrenje za životinjsku vrstu čiji je DNK naučno izmenjen.

Pet godina ranije FDA je objavila da je proizvod kompanije AquaBounty Technologies bezbedan kao što su to i konvencionalno uzgojeni atlanski lososi.

AquaBounty je razvio novu vrstu lososa izmenom gena pa ta vrsta raste brže od tradicionalno uzgajanog lososa.

Riba je u stvari atlantski losos s genima pacifičkog lososa za brži rast i gena američke okeanske grgečke koji omogućava ravnomerni rast tokom čitave godine.

Aktivisti su izrazili strahovanje da takva modifikovana hrana može predstavljati opasnost za zdravlje ili životnu sredinu a nekoliko trgovačkih lanaca pokazalo je rezerve prema prodaji takve ribe.

Grupa “Prijatelji Zemlje” procenjuje da se u laboratorijima u svetu trenutno razvija najmanje 35 drugih vrsta genetski modifikovanih riba, pilića, svinja i krava.

Izvor:Agencije

Previous Produktna berza: Najveći promet u poslednja dva meseca, cena soje i dalje raste, pšenica jeftinija
Next Okončan spor: Manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad zemljom

You might also like

Agrobiznis

MK Commerce proglašen za najvećeg izvoznika žitarica u Srbiji

Prema oceni stručnog žirija Novosadskog sajma poljoprivrede, MK Commerce, članica MK Group, proglašena je za najvećeg izvoznika žitarica i uljarica.

Agrobiznis

Rekordan rod pšenice u Srbiji, cena pala na 14 dinara

Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji veći je za oko 20 odsto u odnosu na 2015. godinu i požnjeveno je oko 2,88 miliona tona ratarske kulture, izjavio je u utorak šef

Agrobiznis

Igor Mirović: Ratari iz budžeta Vojvodine dobijaju 8 milijardi dinara

Iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu za oblast poljoprivrede biće izdvojeno osam milijardi dinara, izjavio je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.