Australijski mediji: Srpski jadarit za budućnost Rio Tinta

Australijski mediji: Srpski jadarit za budućnost Rio Tinta

Tražeći borne minerale “Rio Tinto” je u severozapadnom delu Srbije, u mestu koje se zove Jadar, slučajno otkrio srpski kriptonit koji bi mogao da donese ogromno bogatstvo kompaniji, pišu australijske novine.

“Jadarit hrani budućnost Rio Tinta u proizvodnji litijumskih baterija”, (“Jadarite feeds Rio Tinto’s lithium battery-powered future”) naslov je teksta na portalu Australijski poslovni pregled o jadaritu, koji je nazvan i srpski kriptonit zbog sastava identičnog sastavu minerala iz filmova o Supermenu.

Britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“ otkrila je 2007. nalazište jadarita sasvim slučajno, dok su u Srbiji tražili borne minerale. Koliko su im namere ozbiljne pokazuje podatak da su dosad uložili više od 60 miliona dolara u istraživanje nalazišta koje po procenama vredi 10 milijardi evra.

Kompanija veruje da se u zoni Jadra nalazi oko 114,6 miliona tona jadarita sa oko 1,8 odsto litijum-oksida, što bi zadovoljilo čak 20 odsto svetskih potreba za litijumom. Litijum se prodaje po ceni i do 5.000 evra po toni i koristi se u proizvodnji baterija.

Upravo to australijski portal navodi kao glavni adut “Rio Tinta” za sticanje bogatstva. Te baterije se, naime, između ostalog koriste u električnim automobilima, kojima se predviđa sve masovnija proizvodnja.

Izvor: Agencije/Blic

Previous Rusija predložila SAD zajedničke vojne akcije u Siriji, Pentagon odbio predlog
Next Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja

You might also like

Kompanije

Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara

Odluka o zaustavljanju najveće poreske ‘inverzije’ u istoriji, kojom bi Pfizer smanjio svoje poreske obveze premeštanjem sedišta u Irsku, gde je registrovan Allergan, usledila je dan nakon što je američko

Telekomunikacije

Telekom Srbija prestigao NIS po dobiti

Železara „Smederevo” će najverovatnije na kraju 2015. godine biti najveći gubitnik sa minusom od 17,7 milijardi dinara.

Najvažnije vesti

Vinci zatražio od Komisije odobrenje za koncesiju

Francuska kompanija Vinci zatražila je od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje za koncesiju beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, izjavio je predsednik te Komisije Miloje Obradović.