Wall Street: S&P 500 indeks na najnižem nivou od marta

Wall Street: S&P 500 indeks na najnižem nivou od marta

Ulagači se plaše viših kamata koje zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast ekonomije i smanjuju likvidnost na tržištima akcija.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo na najniži nivo od marta jer se ulagači plaše da će Fed već u junu povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 0,52 posto, na 17.434 boda, dok je S&P 500 pao 0,37 posto, na 2.040 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 4.712 bodova.

Nakon što je u sredu zapisnik s poslednje sednice američke centralne banke pokazao da mnogi dužnosnici Feda smatraju da bi se kamate mogle povećati već u junu, juče je i William Dudley, predsednik filijale Feda u New Yorku, rekao da je ekonomija možda dovoljno snažna da bi izdržala povećanje kamata u tom mesecu.

To je zabrinulo ulagače koji su smatrali da je povećanje kamata moguće tek u septembru i kojima su rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine išle u prilog.

Više kamatne stope zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast ekonomija i smanjuju likvidnost na tržištima akcija.

“Ako Fed poveća kamate u junu, doista ćemo imati problema i biće to grozno leto. Po meni, to je najgori mogući potez koji se može povući”, kaže Donald Selkin, strateg u firmi National Securities.

berze

Svi poslednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u postupno raste, a da se najveća svetsko ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu.

No, ulagači se plaše da oporavak nije još dovoljno snažan da bi ekonomija izdržala povećanje cene novca.

Zbog toga su u šest od 10 sektora S&P 500 indeksa cene akcija juče pale, a najviše, 0,95 odsto, u industrijskom sektoru.

No, bilo je i svetlih točaka. Tako je cena akcije Wal-Marta skočila gotovo 10 odsto jer je najveći svetski trgovački lanac izvestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u prvom tromesečju.

Akcija Monsanta poskupela je 3,5 odsto, nakon vesti da je nemačka farmaceutska kompanija Bayer podnela toj firmi ponudu za preuzimanje, kojim bi se spojila dva najveća svetska dobavljača semena i pesticida.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,82 odsto, na 6.053 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,48 odsto, na 9.795 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 4.282 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Samit ASEAN-Rusija:: Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije otplesala "Kaljinku" (VIDEO)
Next Azijske berze: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte

You might also like

Berza

NBS intervenisala, sredni kurs 118,0575

Narodna banka Srbije kupila je još 15 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i zvanični srednji kurs iznosi 118,0575 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan,

Berza

Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Na Wall Streetu su u četvrtak investitori prodavali akcije, sve više sumnjajući u sposobnost Trumpove administracije da provede svoju ekonomsku agendu, pre svega poreska rasterećenja, pri čemu je S&P 500 indeks zabeležio najveći

Berza

Evropske berze: Akcije porasle, FTSE indeks blizu rekorda

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, pri čemu se londonski FTSE indeks primakao rekordnom nivou.