Svetska banka: Vlada Srbije da skine štit za 10 preduzeća u restrukturiranju

Svetska banka: Vlada Srbije da skine štit za 10 preduzeća u restrukturiranju

Za nas je najvažnije da vlada poštuje rok i da 31. maja skine zaštitu od poverilaca za 10 preostalih preduzeća u restrukturiranju, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen.

“Naša pretpostavka je da rok neće biti promenjen, a to je najvažnija stvar, da vlada poštuje rok koji je postavila i da podigne štit za 10 preostalih kompanija, budući da je njih šest na neki način rešeno u prošloj godini”, rekao je Verheijen juče u izjavi Tanjugu.

On je naveo da je problem ovih preduzeća komplikovan, ali i da je primetan trud nadležnih da se taj problem reši.

“Postoji trud da se nađe rešenje i za RTB Bor, Galeniku, Resavicu, Petrohemiju… Znamo da vlada pregovara za bar tri od tih kompanija. Iako mi nismo umešani u rešavanje tog problema, voleli bi da se nađe rešenje i to takvo da ova preduzeća ne odu u stečaj kad poverioci počnu da naplaćuju svoja potraživanja”, objasnio je on.

Idealno bi bilo, kako je rekao, da rešenje vodi do privatizacije ili bar da se primeni ugovor o menadžmentu kombinovan sa UPPR-om (Unapred pripremljen plan reorganizacije).

“To je verovatno i najviše što može da se dobije od ovih kompanija u ovom trenutku”, smatra Verheijen dodajući da se mora voditi računa da sve ide svojim tokom, tako da od 31. maja može da se izbegne stečaj za većinu tih firmi, a naročito njihovo neorganizovano guranje u bankrot.

Upitan za preduzeće koje je premijer Aleksandar Vučić više puta izdvojio kao najveći problem – RTB Bor, on je rekao da izveštaj još nije završen, pa nema uvid u to kako je zamišljeno da rudnik radi.

“Ima nekoliko problema vezano za RTB Bor. Recimo, kada je reč o topionici, ima problema vezano za snabdevenost, pa je pitanje ima li dovoljno zlata za snabdevanje topionice. Deo problema, s druge strane, vezan je za zaštitu životne sredine”, objasnio je on dodajući da postoji zabrinutost oko funkcionisanja rudnika.

Verheijen je ocenio da bi i za ovo preduzeće, u ovakvoj situaciji, idealan ishod bio ugovor o profesionalnom menadžmentu, praćen UPPR-om.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte
Next Miroslav Radaković: Za dobrog trgovca nema lošeg vremena

You might also like

Kompanije

Komisija odobrila SBB-u kupovinu IKOM-a

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je danas da je uslovno odobrila da kompanija Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB) preuzmu Interaktivne kablovske objedinjene mreže – IKOM.

Najvažnije vesti

Jadranka Joksimović: Srbiji do 2020. godine milijardu evra od EU

Srbija od 2016. godine do 2020. godine može da očekuje milijardu evra bespovratne pomoći od EU u reformskom procesu, istakla je ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.

Kompanije

Allianz u četvrtom kvartalu 2016. godine ostvario dobit od 1,7 milijardi evra

Najveća evropska osiguravajuća kuća Allianz izvestila je u četvrtak kako joj je neto dobit u četvrtom tromesečju prošle godine porasla 23 odsto, na 1,7 milijardi evra, najavivši promenu politike budžetiranja