Neiskorišćeni krediti koštali BiH 3,4 miliona KM

Neiskorišćeni krediti koštali BiH 3,4 miliona KM

Na kraju 2015. godine Bosna i Hercegovina je imala 2,1 milijardu maraka odobrenih kredita koje nije povukla i za koje je samo u prošloj godini platila penale u iznosu od 3,4 miliona KM.

U Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na kraju prošle godine, koju je Savet ministara BiH danas usvojio, navdeno je da se od ukupnog iznosa neangažovanih kredita na FBiH odnosi 1,1 milijarda KM, na RS 914,2 miliona, Distrikt Brčko 57,8 miliona, a na institucije BiH 20,5 miliona maraka.

Najviše kamata plaćeno je Nemačkoj razvojnoj banci KfW i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Za nepovučenih 575 miliona KM kredita BiH je KfW platila 1,56 miliona KM, dok je EBRD-u za nepovučenih 103 miliona maraka platila penale teške 1,7 miliona KM.

Najveći iznos neangažovanih kredita BiH ima kod Evropske investicione banke (EIB) – 608,2 miliona KM, ali je toj banci nisu plaćane zatezne kamate, kao ni Svetskoj banci kod koje BiH ima na raspolaganju 307 miliona maraka.

Najveći iznos ovih kredita uzet je za projekte rekonstrukcije bolnica, puteva, željeznica.

Izvor: GdeInvestirati/Capital.ba
Previous Starbucks sve veći konkurent McDonald'su
Next Zaboravite S&P 500: Kanadske akcije su spremne da nadmaše ove godine

You might also like

IT

Apple preuzeo Lattice Data, akvizacija vredna 200 miliona dolara

Kompanija Apple je ove nedelje izvršila još jednu akviziciju.

Najvažnije vesti

Tri problema PKB-a: Ko će čekati da cena padne?

Neuspela prodaja Poljoprivredne korporacije Beograd u prvi plan ističe tri bitne stvari – problem vlasništva nad oko 18 hiljada hektara zemlje, naplatu potraživanja od 70 miliona evra i izostanak ponude

Kompanije

Kompanija Samsung neće razdvajati svoje poslovanje

Najveći svetski proizvođač pametnih telefona Samsung odustao je danas od planiranog restrukturiranja poslovanja i razdvajanja kompanije u dva dela.