Evropske berze: Lovci na povoljne akcije se vraćaju na tržišta

Evropske berze: Lovci na povoljne akcije se vraćaju na tržišta

Cene akcija na evropskim berzama u petak su zabeležile najveće jednodnevne dobitke u poslednjih mesec dana, a među najvećim dobitnicima su akcije u energetskom i rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte i sirovina.

Panevropski indeks Stoxx 600 u petak je porastao 1,2 odsto, na 338,01 poen, dok je na nedeljnom nivou u dobitku 1 odsto.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 danas je porastao 1,70 odsto, na 6156,32 poena, nemački DAX 1,23 odsto, na 9916,02 poena, a francuski CAC40 je ojačao 1,67 odsto, na 4353,90 poena.

Snažne dobitke zabeležile su akcije na tržištima Južne Evrope. Grčki ASE ojačao je 2,8 odsto, italijanski FTSE MIB 1,52 odsto. Indeks berze u Madridu IBEX35 porastao je 1,11 odsto.

Evropske akcije juče su pale, najviše u dve nedelje, nakon što se iz zapisnika sa aprilskog sastanka zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) dalo naslutiti da bi centralna banka SAD već sledećeg meseca mogla povećati referentnu kamatu.

Uprkos neizvesnosti na tržištima kraj trgovačke nedelje doneo je mirniju atmosferu.

“Nakon gubitaka u poslednjih nekoliko dana, lovci na povoljne akcije se vraćaju na tržište”, kaže za Bloomberg broker u Equinet Bank, Thorsten Engelmann . “Izgleda da će tržišta biti u stanju da se nose sa američkim podizanjem kamata, a sledeća nedelja bi trebala biti mirnija i zato što je završena sezona poslovnih izveštaja”, kaže Engelmann.

Cene nafte do popodnevnih sati bile su u dobitku 0,7 odsto u odnosu na juče i kretale su se oko 49 dolara po barelu. Tokom nedelje cene nafte su porasle oko 5 odsto.

Pozitivno na evropske berze utiče i slabljenje evra prema dolaru jer zbog toga raste cenovna konkurentnost evropskih proizvoda na inostranim tržištima, što bi trebalo pozitivno uticati na prihode velikih evropskih izvoznika. Vrednost dolara, naprotiv, raste zbog mogućeg pooštravanja monetarne politike američke centralne banke, dok druge svetske centralne banke najavljuju dodatno labavljenje.

U odnosu na evro, američka valuta danas je oslabila 0,14 odsto, na 1,1219 dolara, ali je na nedeljnom nivou dolar prema evru ojačao oko 0,7 odsto.

Zlato je na putu da zabeleži svoj drugi nedeljni gubitak. Nakon što mu je cena u protekloj nedelji pala za 1,7 odsto, zlato je u ovoj nedelji pojeftinilo dodatnih 1,6 odsto, na oko 1.253 dolara za uncu. Ipak, zlato je od početka godine na dobitku oko 17 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Srbija: Predstavljen Mundio mobile, novi virtuelni mobilni operater
Next Rusija predložila SAD zajedničke vojne akcije u Siriji, Pentagon odbio predlog

You might also like

Berza

Dinar u stagnaciji, NBS intervenisala na deviznom tržištu

Zvanični srednji kurs u četvrtak će biti 122,8744, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na današnji dan, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Evro danas 118,59 dinara

Dinar danas prema evru ima približno istu vrednost kao u utorak i zvanični srednji kurs je 118,5948 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Berza

Saxo bank učinila tehničku analizu delotvornom uz jedinstvenu integraciju Autochartist platforme

Saxo Bank specijalista za investicije i trgovanje različitim tržišnim materijalima, najavila je saradnju sa platformom Autochartist kako bi omogućila da automatizovani alati tehničke analize i signali za trgovanje u realnom