Da li je Microsoft napravio grešku prodavanjem Nokie?

Da li je Microsoft napravio grešku prodavanjem Nokie?

Veliku sumu novca izgubio je Microsoft prodavši Nokiu, a novi vlasnik legendarnog brenda ima velike planove za Nokiu.

Microsoft je svoj biznis s jeftinim telefonima, koji je preuzeo od Nokije 2013. godine, prodao kompanijama FIH Mobile, filijali Foxconna, i HMD Globalu za 350 miliona dolara, saopšteno je iz kompanije

Prema uslovima sporazuma, 4.500 radnika preseliće se u FIH Mobile, a Microsoft predaje sva prava na korišćenje brenda Nokija, softver, servise i ugovore s dobavljačima.

Iz Microsofta su poručili da će nastaviti da razvijaju Windows 10 i da obezbeđuju podršku za pametne telefone Lumia kao i Windows phone uređaje svojih partnera poput Alkatela, HP-a i Trinityja.

Prodaja Nokije usledila je nakon godinu dana, tokom koje je kompanija lagano smanjivala svoje poslovne aktivnosti povezane s verovatno jednom od kontroverznijih Microsoftovih poslovnih odluka.

foto: hdwallpapersnews.com

foto: hdwallpapersnews.com

Kontroverzna poslovna odluka

Naime, preuzimanje Nokijog biznisa za 7,6 milijardi dolara bila je jedna od poslednjih poteza bivšeg izvršnog direktora Steve Ballmera, podstaknuta delimično i time što je Nokija je bila jedna od retkih telefonskih brendova na Windows 10 operativnom sistemu, što se kasnije pokazalo kao popriličan promašaj u tom je trenutku Nokija i dalje bila jedna od vodećih proizvođača jeftinih mobilnih uređaja, ali ovaj biznis se nikako nije mogao uklopiti u Microsoftovu mobilnu strategiju.

Sadašnji direktor Satya Nadella sproveo je 2014. žestoko restrukturiranje Nokije, otpušteno je 18.000 ljudi, a godinu dana kasnije, broj zaposlenih je smanjen za dodatnih 7.800 zaposlenih. Ipak, ni to nije donelo očekivane rezultate, a Microsoft je u poslednjem kvartalu prodao svega 2.3 miliona Lumia, odnosno drastičnih 73 odsto manje od 8.600.000 koliko je prodato u istom periodu prošle godine.

Idu na kartu snažnog brenda

Sada će navodno, novoosnovana kompanija HMD Global, da oživi Nokiju i vrati njihove mobilne telefone i tablete na globalno tržište. Sedište kompanije HMD Global nalazi se u Helsinkiju, a na njenom čelu je bivši Nokijin direktor i šef divizije jeftinih telefona u Microsoftu Arto Nummela.

“Bićemo potpuno fokusirani na stvaranje linije mobilnih telefona i tableta s Nokijinim brendom, za koje smo sigurni da će naići na dobar prijem kod kupaca”, rekao je Nummela.

Izvor: GdeInvestirati/Telegram/B92
Previous Srbiji povećan rejting iz visokorizične u zemlju umerenog rizika
Next Beogradska berza: Solidno trgovanje, najprometniji Aerodrom

You might also like

Industrija

Za Galeniku zainteresovano tri firme

Proizvođači lekova Sofarm iz Bugarske, Kadila farm iz Indije i investicioni fond iz Finske KJK Capital otkupili su tendersku dokumentaciju za kupovinu Galenike.

Kompanije

Ko su kupci Galenike?

Potencijalni strateški partner za 25 odsto vlasništva u nekadašnjem farmaceutskom gigantu platiće najmanje sedam miliona evra. Ko su kompanije zainteresovane za kupovinu Galenike?

Najvažnije vesti

Otvorene ponude za Galeniku, izveštaj o dokumentaciji 2. avgusta

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je da su danas otvorene tehničke ponude za privatizaciju Galenike i da su prijave tri ponuđača dostavljene blagovremeno u skladu sa propisanim uslovima.