Beogradska berza: Solidno trgovanje, najprometniji Aerodrom

Beogradska berza: Solidno trgovanje, najprometniji Aerodrom

Poslednji trgovački dan obeležila je solidna investiciona aktivnost na tržištu akcija uz blagu negativnu korekciju oba berzanska indeksa.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 598,6 miliona RSD (4,9 miliona EUR), a rastu realizacije najviše su doprinele državne obveznice. Indeks Belex 15 oslabio je 0,4% na 623,1 poen, a na nedeljnom nivou je zabeležio blagu pozitivnu promenu.

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) sa ukupnom realizacijom od 8,5 miliona RSD, uz blagi pad cene od 0,6% na 885 RSD. Od početka godine akcije ove kompanije beleže pad vrednosti od 23,2%.

Posle par dana nelikvidnosti, akcije Komercijalne banke (KMBN) zabeležile su solidan promet od 7,4 miliona RSD uz pad cene od 1,4% na 1.450 RSD. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je registrovao neveliki rast vrednosti na 2.700 RSD uz promet od 3,2 miliona RSD. Na nedeljnom nivou akcije ove kompanije oslabile su samo 2%, premda je ponedeljak bio ex-dividend dan za raspodelu prošlogodišnje dobiti.

Pirotski Tigar (TIGR) je posle višednevne neaktivnosti ostvario promet od 2,1 milion RSD po nepromenjenoj ceni od 100 RSD, a verovatni kupac akcija je najveći pojedinačni akcionar ove kompanije, posle države, kompanija Nikomms.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je posle četiri dana rasta zabeležila korekciju od 0,8% na 635 RSD uz realizaciju od 0,6 miliona RSD. Na nedeljnom nivou akcije NIS-a zabeležile su rast od 2,3%, osvojivši i najvišu vrednost u tekućoj godini od 640 RSD. Među dobitnicima našle su se akcije AIK banke (AIKB) sa rastom cene od 2,1% na 1.827 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD.

Državna obveznica RSO15129 denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 28. decembra 2018. godine zabeležila je promet od 2,6 miliona EUR uz prinos od 1,81%. Državna obveznica RSO15101, takođe denominovana u evrima ostvarila je promet od 2,1 milion EUR uz prinos od 1,14%. Ova obveznica dospeva na naplatu 23. januara 2018. godine.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Da li je Microsoft napravio grešku prodavanjem Nokie?
Next Između 2 i 3 milijarde dolara će se kretati ponude za Yahoo

You might also like

Berza

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu porezna reforma

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će Kongres prihvatiti poreznu reformu koju je predložio predsednik SAD-a Donald Trump.

Svetske berze

Jen oslabio prema dolaru i evru

Japanski jen oslabio je u ponedeljak prema dolaru i evru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što su se ponovo u fokusu tržišta našle razlike među monetarnim politikama vodećih centralnih banaka u

Svetske berze

Wall Street: Skok finansijskog sektora podigao indekse

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones blago pao, dok je S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući jačanju finansijskog sektora nakon što je predsednica Feda Janet Yellen naznačila da bi