Tesla Motors ponudiće nove akcije u vrednosti od 1,7 milijardi dolara

Tesla Motors ponudiće nove akcije u vrednosti od 1,7 milijardi dolara

Zbog potražnje za Modelom 3 koja je veća nego što se očekivalo, naručeno je 375.000 tih vozila i zbog toga Tesla mora povećati kapacitete proizvodnje, pri čemu je firma postavila cilj da u 2018. godini proizvede 500.000 vozila.

Tesla Motors ponudiće na prodaju nove akcije vredne 1,7 milijardi dolara kako bi finansirao ubrzanje proizvodnje novog modela električnog automobila, s obzirom na veliku potražnju za tim vozilom.

Kompanija je u sredu saopštila kako je potražnja za Modelom 3, njenim prvim vozilom za masovno tržište, veća nego što se očekivalo, pa je već naručeno 375.000 tih vozila. Zbog toga Tesla mora povećati kapacitete proizvodnje, pri čemu je firma postavila cilj da u 2018. godini proizvede 500.000 vozila.

Analitičari to smatraju ambicioznim ciljem, s obzirom da bi to bilo 10 puta više automobila nego što je firma proizvela lani. A da bi to postigao, Tesla mora dodati 2,25 milijardi dolara za investicije, najviše za nadogradnju fabrika i finansiranje dobavljača.

Foto: politika.rs

Foto: politika.rs

Tesla je poručio da želi prodati 8,2 miliona akcija po ceni od oko 204 dolara, dok se trenutno na Wall Streetu cena akcije kompanije kreće oko 206 dolara. To je znatno manje u odnosu na 242 dolara, cene po kojoj je Tesla u avgust prošle godine izdao nove akcije.

Od kada je 2010. godine u inicijalnoj javnoj ponudi akcije Tesla prikupio 226 milona dolara, firma se u nekoliko navrata vratila na tržište kapitala za dodavanje dodatnih sredstava. U proteklih šest godina Tesla je na tržištu dodao oko 4,5 milijardi dolara izdavanjem obveznica i akcija.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous U Srbiji uskoro EU program za zapošljavanje
Next Android sve zastupljeniji u Evropi, Apple zabeležio pad

You might also like

Najvažnije vesti

Aelius sve bliži Galenici

U trci za “Galeniku” ostala je samo kompanija Aelius iz Luksemburga, ogranak brazilskog giganta EMS S.A.

Transport

Etihad nastavlja dogovor o prodaji akcija kompanije NIKI

Realizacija dogovora Air Berlin i kompanije „Etihad Investment Company LLC“o prodaji akcija kompanije NIKI koja je u indirektnom vlasništvu Air Berlina, nastaviće se u naknadno dogovoreno vreme i na način koji je u

Kompanije

Ovo je najkraća međunarodna avio-linija, let traje samo 8 minuta

Osam minuta – toliko traje let na novoj avio-liniji koja je već proglašena za najkraću u međunarodnom saobraćaju.