Pčelarima nanet veliki gubitak, minus i do 15.000 evra

Pčelarima nanet veliki gubitak, minus i do 15.000 evra

Podbacila je najvažnija paša za pčele – bagremova, a prvi novac pčelarima ostaće samo pusta želja jer je nanet veliki gubitak. 

Srećko Dinčić je u ovo vreme imao po košnici i po 30 kilograma meda, sada nema dovoljno paše ni za ishranu pčela.

„Biće, nadam se, drugih paša, ali ne i bagremove, a bagremov med je oko 5 evra na veliko… 5 evra puta 2 do 3 tone – veliki gubitak za prvu pašu“, kaže Dinčić.

Oblačno i kišno vreme dodatno uznemirava pčele. Možda će bagrem na većim nadmorskim visinama koji kasnije cveta ublažiti gubitke, ali je pitanje da li se pčelarima ta selidba isplati.

Foto: www.treehugger.com

Foto: www.treehugger.com

Dragan Radosavljević kaže da je prošle godine cena bagremovog meda bila izuzetno velika.

„Bila je dobra cena i dobra zarada, kvalitet meda na visokom nivou, to je prepoznala i EU, pa se med osim na naše, plasirao i na strana tržišta“, kaže on.

Srbija je poslednja u Evrropi po konzumaciji ove zdrave namirnice. Prosečan Srbin godišnje pojede svega 300 grama meda, pa će njega biti dovoljno makar za naše potrebe.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Imlek se povlači sa Beogradske berze
Next Vulin: U aprilu zaposleno 26.565 ljudi sa evidencije NSZ

You might also like

Tema dana

Suncokret u Srbiji obara rekorde

“Ove godine ćemo imati pod suncokretom između 240.000 i 250.000 hektara, što je rekord, do sada nezabeležen”, rekao je Vukosav Saković, direktor Žita Srbije.

Najvažnije vesti

Miodrag Kostić: Nisam kupio šećerane za tri evra

Miodrag Kostić demantuje da je kupio tri srpske šećerane za tri evra, jer su kupoprodajni ugovori sadržali obavezujuće milionske troškove i investicije, navodi se u saopštenju MK Group.

Tema dana

Srbija: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, naložena vanredna inspekcija mlekara

Inspektori su dobili nalog da izvrše kontole u svim mlekarama koje su bile na spisku onih u kojima se prodaje mleko neispravnog kvaliteta, a bilo koja odstupanja biće sankcionisana, izjavio