Od države 100.000 radnika čeka 300 miliona evra

Od države 100.000 radnika čeka 300 miliona evra

Ukupno 300 miliona evra traže skoro 100.000 srpskih radnika za sve neisplaćene zarade, a koji su ostali bez posla likvidiranjem društvenih preduzeća u poslednjih 15 godina.

Pojedini od njih su se za svoja prava borili i izborili i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Sud u Stazburu je naložio državi Srbiji da radnike isplati, ali ni četiri godine otkad je prvi put Vlada donela uredbu kojom se radnici pozivaju da dostave dokumentaciju, ništa se nije desilo.

U međuvremenu, svaki od premijera, počevši od Mirka Cvetkovića, preko Ivice Dačića i sada Aleksandra Vučića, doneo je po neku uredbu i formirao po neku radnu grupu. Ali, na tome se završavalo.

foto: alo.rs

foto: alo.rs

Od 2000. veliki broj preduzeća je otišao u stečaj, a radnici su ostali bez posla i bez dinara. Dok je premijer bio Cvetković, Vlada je donela uredbu kojom se svi pozivaju da dostave dokumentaciju o dugovanjima Agenciji za privatizaciju koja je to trebalo da prosledi tada Ministarstvu ekonomije.

Postavljen je i rok za to, kraj decembra 2011. godine, posle čega je trabalo da se predloži propis na koji način bi se izmirile sve te obaveze, kaže za Danas jedan od radnika, Momčilo Vukosav, predsednik Udruženja „Tranzicija“, koje je formirano u Apatinu u martu ove godine, kako bi se oštećeni radnici ujedinili i zajednički nastupili u borbi za svoja prava.

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Android sve zastupljeniji u Evropi, Apple zabeležio pad
Next Aerodrom "Nikola Tesla" sa najslabijom stopom rasta u regionu

You might also like

Društvo

Evrozona beleži najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih sedam godina

Danas objavljeni zvanični podaci pokazali su da se u novembru stopa nezaposlenosti u evrozoni zadržala na najnižem nivou za sedam godina, jer je skroman ekonomski zaokret nastavljen.

Društvo

Roubiniju prete smrću jer kritikuje kriptovalute

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista, Nouriel Roubini, požalio se da je primio pretnje smrću, a da je njegova konsultantska kuća hakovana zbog njegovih negativnih stavova o kriptovalutama.

Zdravlje

Šta uraditi kada ste u dilemi?

Blokada ne mora uvek biti loša, predah je ponekad preko potreban, ali uglavnom, blokada znači nemoć i gubitak dragocenog vremena.