Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

Nemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za prezimanje kojim bi se spojila dva najveća svetska dobavljača semena i pesticida, saznaje se iz tih kompanija.

Detalji ponude nisu poznati i nejasno je da li će je Monsanto prihvatiti. Ukoliko dođe do dogovora, vrednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutno iznosi tržišna vrednost Monsanta.

Ukoliko ponuda uspe, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svetska kompanija za proizvodnju semena i hemikalija.

Foto: sustainablepulse.com

Foto: sustainablepulse.com

Uspeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest meseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta.

No, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje.

Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svetski proizvođačem semena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutno čini oko 22 % poslovanja nemačke kompanije. Monsanto prodaje semenje i herbicide u vrednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 % poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Bayerov predlog dolazi u vreme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najniži nivo u više od deset godina i prisilio kompanije na smanjenje cene semenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u maju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 % zaposlenika.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Finansijska tržišta očekuje "šokantno leto"
Next Crna Gora od Vašingtona za 12 godina dobila 281 milion dolara

You might also like

Industrija

Prodaju logo dužnika da naplate svoj dug

Da bi realizovali potraživanje, preduzeće “Kelekom” iz Zrenjanina, do svog novca pokušava da dođe prodajom reklamnog logotipa dužnika, brodogradilišta u Perlezu, pišu Večernje novosti.

Kompanije

Nokijin pad se ne zaustavlja

Zbog sve manje potražnje za Nokijinim proizvodima u prvom tromesečju ove godine ova finska firma zabeležila je neto gubitak od 513 miliona evra.

IT

Amazon: Prva isporuka dronom uspešno prizemljena

Isporuka paketa za samo 13 minuta. Ideja se razvijala već tri godine, Jeff Bezos je uvideo mogućnosti za iskorišćenje bespilotnih letelica-dronova za isporuke.