Finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”

Finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”

Ako je suditi po anketi koju je među fond-menadžerima globalnih investicionih fondova provela Bank of America Merrill Lynch, finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”, donosi britanski The Telegraph.

Mesečno istraživanje američke banke pokazalo je da 27 % fond-menadžera ocenjuje izlazak Velike Britanije iz Evropske unije – takozvani Brexit – najvećim rizikom za globalnu ekonomiju.

Zanimljivo je da je problem neefikasnosti monetarnih podsticaja velikih centralnih banaka, a koji već dugo muči ekonomske analitičare, pao na treće mesto. U tom kontekstu, ne treba čuditi što fondovi sve više zaziru od britanskih akcija. Naime, 36 % ispitanika nije sklono kupovina hartija od vrednosti britanskih preduzeća što nije viđeno od novembra 2008. godine.

Foto: fahm.com.br

Foto: fahm.com.br

“Dok većina od 71 % investitora smatra da je Brexit malo verovatan ili uopšte nije verovatan, velik pad u valuacijama britanskih akcija sugeriše da se investitori spremaju za najgore”, ističe se u analizi Bank of America.

Glavni investicioni strateg banke Michael Hartnett ističe da je rast na globalnim akcionarskim tržištima iscrpljen. Upozorio je investitore da ih u narednim mesecima očekuje kolebljivost berzi i savetuje da se američke akcije ne kupuju dok S&P 500 indeks opet ne padne na nivo od 1950 do 2000 bodova.

U odnosu na nivo od utorka, Hartnett sugeriše da S&P 500 indeks može oslabiti još 4,7 %. Torsten Slok iz Deustche Bank smatra da tržište podcenjuje rast inflacije u SAD-u i kaže da investitori nisu dobro čuli najavu američke centralne banke o podizanju kamatnih stopa. Inače, u aprilu je američka inflacija ubrzala na 0,4 %, najviše od februara 2013. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Vulin: U aprilu zaposleno 26.565 ljudi sa evidencije NSZ
Next Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

You might also like

Berza

Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Poslednjih nedelja bitcoin je doživio pravu eroziju vrednosti. Njemu je vrednost pala preko 25 % posle spora oko toga kako izvesti veliko unapređenje softvera.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio prema evru

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, dok ulagači analiziraju koje će kompanije imati najviše koristi od porezne reforme u SAD-u i kako će

Svetske berze

Evropske berze: Italijanske banke pritisnule indekse, evro blago ojačao prema dolaru

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su zabeležili negativno kretanje pritisnuti problemima italijanskih banaka te političkim i ekonomskim neizvesnostima vezanim za Veliku Britaniju.