Evropske berze: U fokusu zapisnik Fed-a, evro oslabio, cena nafte na jučerašnjem nivou

Evropske berze: U fokusu zapisnik Fed-a, evro oslabio, cena nafte na jučerašnjem nivou

Cene akcija na evropskim berzama u četvrtak su pale nakon spekulacija da bi Federalne rezerve mogle već u junu povećati osnovne kamate.

Panevropski indeks Stoxx Europe 600 oslabio je 1,1 odsto, što je njegov najveći jednodnevni gubitak u dve nedelje, pri čemu su zbog pada cena nafte i sirovina najviše pale akcije rudarskog i energetskog sektora

Londonski indeks berze FTSE 100 u četvrtak je oslabio 1,82 odsto, francuski CAC40 je pao 0,85 odsto a nemački DAX 1,48 odsto.

Indeks berze u Milanu, FTSE MIB zatvorio je trgovanje u minusu 0,95 odsto, dok je španski IBEX35 izgubio na vrednosti 1,14 odsto.

Sinoć objavljeni zapisnik sa aprilskog sastanka zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) u pokazao je da bi centralna banka SAD već sledećeg meseca mogla da poveća referentnu kamatu. Orjentir za takav korak Fed će tražiti u kretanjima u privredi, zapošljavanju i stopi inflacije. Iz zapisnika se zaključuje da je Fed oprezan i po pitanju spoljnih faktora, uključujući i referendum u Velikoj Britaniji i mogućnost da Britanci glasaju za izlazak iz Evropske unije.

Neki analitičari smatraju da bi Fed, na sastanku koji će se održati nedelju dana pre referenduma u V.Britaniji, mogao odložiti odluku o podizanju kamata zbog straha po stabilnost svetskih tržišta ukoliko se Britanci odluče da napuste EU.

“Olakšanje koje je započelo u februaru sada je, čini se, završilo. U teškoj smo situaciji jer trebamo rast i veće zarade, međutim jačanje privrede povećava rizik da će Fed podignuti uskoro kamatne stope”, kaže Koen De Leus, ekonomist u KBC, i dodaje da su cene proizvođača sirovina znatno skočile ali investitori sada oklevaju s kupovinom jer ih brine hoće li se održati stopa privrednog rasta Kine.

I akcije putničkih i prevozničkih kompanija našle su se danas na udaru prodaja nakon što je noćas s radara nestao avion Egyptaira sa 66 putnika na letu iz Pariza u Kairo.

Akcije britanske turističke kompanije Thomas Cook pale su 19 odsto, nakon što je Grupa objavila da turisti izbegavaju letovanje u Turskoj, koja je prošle godine bila drugi najčešći izbor destinacije za odmor.

Foto: xeber.get.az

Foto: xeber.get.az

Cene nafte jutros su pale oko 2 odsto pritisnute jačim dolarom i neočekivanim rastom zaliha u SAD-u. Prema službenim podacima američke zalihe nafte prošle su nedjelje porasle za 1,31 miliona barela. Međutim, iako pritisnute jačim dolarom, cene nafte su se u podnevnim satima oporavile te se “brent” naftom trgovalo za 48,76 dolara po barelu. što je 0,35 odsto niža cena u odnosu na juče, dok je američka WTI neznatno jeftinija, 0,08 odsto i barel košta 48,15 dolara.

Na valutnom tržištu evro je oslabio prema američkoj valuti 0,13 odsto, spustivši se na nivo 1,1202 dolara, što je najniži nivo od kraja marta.

Jak dolar spustio je i cenu zlata na 1.254,65 dolara za uncu.

Izvor:Agencije
Previous Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad više naselja u okolini Damaska
Next Dinar stabilan, kurs 122,67 dinara za evro

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi nadoknadili većinu gubitaka

Na većini azijskih berzi cene akcija su u utorak porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta prethodnog dana, čime je nastavljen oporavak tržišta od pada početkom februara, dok je dolar stabilan uoči

Berza

Cena zlata porasla, četvrti dan zaredom

Cena zlata porasla je u utorak uglavnom zbog slabljenja dolara koji je pod pritiskom političkih previranja u Vašingtonu.

Berza

Azijske berze: Indeksi pali zbog geopolitičkih tenzija

Na azijskim berzama su indeksi pali, dok su japanski jen i švajcarski franak ojačali jer je sklonost ulagača prema riziku splasnula nakon što je Severna Koreja poručila da bi mogla