Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 110,10 jena, nedaleko najviše nivoe u tri nedelje.

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija pale drugi dan zaredom, dok je dolar nastavio jačati jer bi američka centralna banka mogla povećati kamatne stope pre nego što se na tržištima očekivalo.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,4 i 0,9 odsto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,8 odsto.

Pad cena akcij drugi dan zaredom posledica je zabrinutosti ulagača jer bi američka centraln banka već za koji mesec mogla dodatno povećati ključne kamatne stope.

Prvo povećanje kamata Feda krajem prošle godine naštetilo je zemljama u razvoju jer im je porasla cena zaduživanja, a te su zemlje ionako pod pritiskom zbog usporavanja rasta kineske ekonomije.

“Kratkoročno su tržišta u razvoju najranjivija”, kaže Steven Englander, strateg u Citibank.

Foto: getty

Foto: getty

Podršku tržištima jutros ne pružaju ni cene nafte, koje su skliznule s najviših nivoa u šest meseci zbog jačanja dolara, rasta zaliha u SAD-u i povećanja proizvodnje Irana.

Jutros je na američkom tržištu cena barela pala 1,5 posto, na 47,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 48,05 dolara.

A na valutnim je tržištima nastavljeno jačanje dolara, s obzirom da je moguće povećanje kamata već za koji mesec.

“Kako pokazatelji aktivnosti u aprilu ukazuju na zdrav rast američke ekonomije, postoji rizik od povećanja kamata Feda u ovoj godinu u dva navrata, pri čemu bi prvo povećanje moglo uslediti već u junu ili julu”, navode stratezi Barclays banke u belešci klijentima.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 110,10 jena, nedaleko najviše nivoe u tri nedelje, dok je juče u ovo doba iznosio 109,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1215 dolara, najnižu nivo od kraja marta, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1285 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Bez promena na berzi
Next Republika Srpska se zadužuje još 60 miliona maraka

You might also like

Berza

Predstavljena nova novčanica od 50 evra

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je u utorak novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zameni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine.

Berza

Azijske berze pale, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je američka centralna banka signalizovala da ostaje pri dosadašnjem planu o postepenom povećanju kamata u ovoj godini.

Berza

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, dok je promet mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi.