Vodafone zabeležio neto gubitak od 5,10 milijardi evra

Vodafone zabeležio neto gubitak od 5,10 milijardi evra

Pogođen visokim porezom u Luksemburgu, troškovima restrukturiranja i nepovoljnim valutnim kretanjima, britanska telekomunikaciona kompanija Vodafone zabeležila je prošle godine u neto gubitak.

Gubitak posle oporezivanja iznosio je 4,02 milijarde funti (5,10 milijardi eura) u fiskalnoj godini završenoj na kraju marta 2016, nasuprot neto profitu od 5,76 milijardi funti (7,36 milijardi evra) ostvarenom u prethodnoj poslovnoj godini, navodi se izveštaju o poslovanju Vodafona, prenosi agencija France presse.

Iz kompanije su naveli da su po osnovu poreza, proisteklog iz revalorizacije investicije u Luksembrugu, imali ogroman rashod od 3,2 milijarde funti (4,1 milijardi evra). Ipak, dobiti pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u posmatranoj fiskalnoj godini za 2,7 odsto, na 11,6 milijardi funti (14,8 milijardi evra).

Prihodi su pali za 3,0 procenta na 40,97 milijardi funti (52,4 milijarde evra) prošle godine, ali su iz osnovne delatnosti (organski rast) povećani za 2,3 odsto.

Rastu je doprinelo dobro poslovanje na tržištima u usponu u Africi, na Bliskom istoku i u Azijsko-pacifičkom regionu (AMAP), kao i mere restrukture, ističu u Vodafonu, a prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio
Next Američki dug vredan 116,8 milijardi dolara u rukama Saudijaca

You might also like

Kompanije

Apple: Cene akcija nadmašile očekivanja

Akcije kompanije “Apple” dostigle su cenu od 177 dolara, a ekonomski analitičari smatraju da bi već u ovom mesecu tržišna vrednost kompanije mogla dostići bilion dolara!

Najvažnije vesti

VOICE: Srbija u otvaranje fabrike u Novom Sadu ulaže tri puta više od korporacije Lear

Srbija će za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju američke korporacije Lear u Novom Sadu i zapošljavanje 2.000 ljudi uložiti tri puta više novca od stranog partnera,

Kompanije

Aerodrom zabeležio snažan rast broja putnika tokom jula

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ tokom jula ove godine imao je 589.159 putnika, što je rast od četiri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je ova kompanija.