Strane firme – najpoželjniji poslodavci u Srbiji

Strane firme – najpoželjniji poslodavci u Srbiji

U Srbiji više nije državna služba najpoželjniji posao već je to zaposlenje u stranim kompanijama, podaci su ankete koju je sproveo sajt PosloviInfostud.

Od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je nameštenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Nešto manje atraktivne za zaposlenje su domaće privatne firme za koje je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika.

 Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je poverenje u domaće privatne kompanije u kojima je pre četiri godine želelo da radi svega 4,8 odsto anketiranih.

Novi trend vrednovanja poslodavca za predsednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan.

– Normalno je da se građani više opredeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, pre svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru, dok s druge strane, računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone. Tu pre svega mislim na evropske investitore – kaže Čanak.

izvor: blic.rs

izvor: blic.rs

Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci deluju nerealno.

– Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni, jer se često javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća… Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu – objašnjava on.

Žene očekuju manje plate

Prema podacima sajta PosloviInfostud, najveća očekivanja kada je reč o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanja anketiranih od 31 do 40 godina skromnija i njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara. Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar
Next PKS: "Preduzetnik u srednjoj" projekat srednjoškoloca

You might also like

Društvo

Pad valute učinio ruske radnike jeftinijima

Rusiju su, za strane proizvođače, učinile atraktivnom kriza valute i pad zarada koji traže manje troškove radne snage.

Društvo

Lidl “iskopao” arheološko nalazište u Paraćinu

Na placu buduće prodavnice Lidl u naselju Gloždak u Paraćinu nalazi se groblje iz bronzanog doba, potvrdila su prva zaštitna arheološka iskopavanja na tom lokalitetu.

Društvo

Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka.