Srpski poljoprivrednici dobili pomoć od EU i FAO

Srpski poljoprivrednici dobili pomoć od EU i FAO

Tokom marta i aprila 17 opština u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Srbiji dobilo je više od 67 tona semena kukuruza, lucerke i crvene deteline namenjene za preko 4.500 poljoprivrednika koje je isporučila organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO).

Nabavku semena je finansirala Evropska unija iz fondova namenjenih za pomoć opštinama koje su pretrpele štetu od poplava 2014.godine. Program „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji”, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014, i ukupno je izdvojeno 92 miliona evra, od čega 9,5 miliona za pomoć malim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova i infrastrukture, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u opštinama koje su najviše pogođene poplavama, navodi se u saopštenju.

Poljoprivredni proizvođači koji su obuhvaćeni programom pomoći su ovog proleća mogli da biraju između paketa semena kukuruza, lucerke i deteline, u zavisnosti od svojih potreba.

eu

Kako se navodi, podela semena je zahtevala i detaljno planiranje isporuka – više od 80 šlepera je prevozilo džakove sa semenima i đubrivom od lokalnih dobavljača pa do istovarnih mesta u opštinama. 

Podela semena je obavljena u saradnji sa predstavnicima opština, tako da su semena posejana u optimalnom roku za prolećnu setvu na površini od preko 4.500 hektara plodnih oranica.

Od početka programa pomoći poplavljenim područjima u avgustu 2014. godine pa do sada, FAO je distribuirao pomoć Evropske unije za preko 30.800 malih poljoprivrednih domaćinstava.

Očekuje se da će do kraja programa pomoć dobiti ukupno 34.556 domaćinstava koja ukupno broje 140.000 članova u 41 opštini u Srbiji.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Plata u Sloveniji najviša, u Makedoniji najniža
Next EBRD spremna da učestvuje u rešavanju problematičnih kredita u Srbiji

You might also like

Kompanije

Završena berba: Koliko će iznositi otkupna cena malina?

Tradicionalno, ni ove godine nije postignuta saglasnost oko otkupne cene maline. Berba maline je završena, a proizvođači i otkupljivači nude različite procene o prinosu i kvalitetu roda.

Agrobiznis

Zemljoradničke zadruge u Danskoj dobar primer za Srbiju

Zemljoradničke zadruge u Srbiji pojavile su se u isto vreme kada i u Danskoj.

Agrobiznis

Zaustavljen rast cena mleka u svetu

Prosečna cena mleka i mlečnih proizvodu na aukcijskoj prodaji preko novozelandske platforme “GlobalDairyTrade” je pala, pritisnuta povećanim zalihama mleka u svetu i smanjenom tražnjom iz Kine.