Po rasprostranjenosti korupcije Srbija na 23. mestu

Po rasprostranjenosti korupcije Srbija na 23. mestu

Revizorsko istraživanje konsultantske kompanije Ernst & Young sprovedeno u 62 zemlje pokazalo je da se Srbija se nalazi na 23. mestu po rasprostranjenosti mita i korupcije.

Na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. i 2012. godine.

Rezultati istraživanja su ukazali na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrdjivanja stvarnog vlasništva kompanija. U proseku 91 odsto ispitanika prepoznaje važnost utvrdjivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto.

EY navodi da se čak 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije. U Srbiji 74 odsto ispitanika slaže se da će krivično gonjenje rukovodioca koji su vršili pronevere uticati na to da se stane na kraj prevarama, ali samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude.

Po rezultatima istraživanja, odanost prema kolegama (22 odsto ispitanika iz Srbije) i lojalnost prema kompaniji (26 odsto ispitanika iz Srbije) razlozi su zbog kojih bi ispitanici odustali od prijave potencijalnih neregularnosti, što je nešto više od globalnog proseka.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Ole Hansen: Rebalans na tržištu, uskoro cena nafte na 50 USD
Next Beogradska berza: Blagi pad vrednosti drugi dan zaredom

You might also like

Društvo

Spisak 10 evropskih zemalja siromašnijih od afričkog proseka

Portal „HowAfrica“ objavio je spisak 10 najsiromašnijih zemalja Evrope, u kojima se živi gore i od afričkog proseka, na čijoj se „crnoj“ listi nalaze skoro sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije, sa

Društvo

Teodorović: Nemamo hrabrosti ni moralnog integriteta za poništenje plagijata

Živimo u državi u kojoj akademska zajednica nema hrabrosti niti moralnog integriteta da poništi plagijate diploma vodećih državnih kadrova, podseća predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje, akademik Dušan Teodorović.

Tema dana

Protest udruženja “Efektiva”: Sve države rešile problem osim Srbije

Udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva” održalo je ispred Vlade Srbije protest zbog toga što do sada nije rešen problem korisnika kredita u švajcarskim francima.