Evropske berze: Oprezna trgovina pred objavljivanje zapisnika sa sastanka Fed-a

Evropske berze: Oprezna trgovina pred objavljivanje zapisnika sa sastanka Fed-a

U opreznoj trgovini pred objavljivanje zapisnika sa aprilskog zasedanja američkih Federalnih rezervi evropske berze su kraj dana dočekale u zelenom.

Trgovanje sredu nemčki indeks berze DAX zatvorio je u plusu 0,54 odsto. Francuski CAC40 je porastao 0,51 odsto dok je španski IBEX35 ojačao 0,88 odsto. Italijanski FTSE MIB  ostvario je dobitak od 1,23 odsto.

Snažniji dolar pritisnuo je akcije u rudarskom sektoru usled čega je britanski FTSE 100 oslabio neznatnih 0,03 odsto. Veći pad indeksa londonske berze ograničile su akcije trgovca Booker Group koje su porasle 6,1 odsto.

Pažnja investitora usmerena je na objavljivanje zapisnika sa aprilskog zasedanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed), koji bi trebalo da pruži nove smernice vezano za kurs kretanja kamatnih stopa u SAD.

Juče je objavljeno da su u aprilu potrošačke cene u SAD porasle 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše u poslednje tri godine, dok su na godišnjem nivou zabeležile rast od 1,1 odsto.

Jačanje inflacijskih pritisaka podstaklo je spekulacije da bi američka centralna banka mogla povećati osnovne kamatne stope ranije nego se očekivalo, možda već na sastanku polovinom juna.

Do sada su takva očekivanja bila potisnuta zbog usporavanja rasta američke privrede i niske inflacije.

Investitore su dodatno zabrinule izjave nekoliko zvaničnika Fed-a da bi kamate ove godine mogle biti povećane čak u tri navrata.

“Mogućnost povećanja kamata u SAD-u navela je ulagače na oprez i negativno uticala na tržište akcija”, kaže Richard Perry, analitičar u “Hantec Markets”.

Uz to, jutros je Goldman Sachs smanjio svoje procene u vezi globalnih tržišta akcija na neutralne.

“Dok ne vidimo održivi rast zarada kompanija, akcije ne deluju atraktivno”, smatraju analitičari ove investicione banke.

Podršku tržištima i dalje pruža cena nafte koja je danas dodatno poskupela za tridesetak centi po barelu. Cena “brent” nafte porasla je 0,59 odsto, na 49,57 dolara po barelu, dok je cena američke WTI porasla 0,93 odsto, na 48,76 dolara.

Na deviznom tržištu evro je oslabio prema američkoj valuti 0,25 odsto, na 1,1285 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Počinju konsultacije o novoj Vladi, Vučić sutra kod predsednika Srbije
Next Nestao avion na liniji Pariz-Kairo

You might also like

Berza

Renesansa sirovina: U ovoj godini roba isplativija od valuta i obveznica

Nakon što je nafta dosegla desetomesečni maksimum a ruda gvožđa probila nivo od 50 dolara po toni, tržišni analitičari su skloni da govore o renesansi sirovina.

Berza

Wall Street: Skok indeksa nakon dva dana pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u zdravstvenom i energetskom sektoru, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih

Berza

Evropske berze pale, rezultati kompanija slabi

Na evropskim berzama su u utorak ujutro cene akcija blago pale jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.