EU upozorila Skoplje: Izbori na kojima učestvuje samo jedna partija ne mogu biti kredibilni

EU upozorila Skoplje: Izbori na kojima učestvuje samo jedna partija ne mogu biti kredibilni

Evropska unija je upozorila zvanično Skoplje da izbori zakazani za sledeći mesec u Makedoniji ne mogu da budu kredibilni zato što je jedino aktuelna vladajuća stranka VMRO-DPMNE predala izbornu listu.

“Verujemo da, pod sadašnjim okolnostima, bilo koja vlada koja bi došla na vlast kao rezultat izbora u kojima ne učestvuju tri od četiri velike političke stranke ne bi bila kredibilan partner za međunarodnu zajednicu”, izjavila je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič, a prenela je agencija AFP.

“Više puta smo rekli da nastavak političke krize u Makedoniji odvlači tu zemlju sve dalje od njenih evroatlantskih težnji”, rekla je Kocijančičeva.

Evropska unija je prošlog meseca suspendovala pokušaj posredovanja u cilju razrešenja političke krize u Makedoniji, koja je takođe suočena sa najvećom evropskom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

EU je prošle godine posredovala u postizanju dogovora između vlade i opozicije, koji je trebalo da otvori put za izbore u aprilu. Oni su, međutim, odloženi za jun zbog zabrinutosti opozicije oko izborne krađe.

“Smatramo da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje kredibilnih izbora”, navela je portparolka EK i pozvala sve stranke da stave po strani međusobne razlike i vrate Makedoniju natrag na put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zvanično Skoplje je podnelo zahtev za članstvo u EU 2005. godine, ali pregovori o pridruživanju još nisu otvoreni.

Izvor:Tanjug
Previous Šansa za profesionalne vozače, velika potražnja za međunarodni transport
Next Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar

You might also like

Geopolitika

New York Times: Kako je Kosovo od tolerantne muslimanske zajednice postalo plodno tlo za ISIS

Više od 10 godina, koristeći mrežu dobrotvornih organizacija preko radikalnih imama, Saudijska Arabija i druge zemlje Arapskog zaliva šire vehabizam na Kosovu kroz gradnju novih džamija, uterivanje straha i regrutovanje

Politika

Ekspoze Aleksandra Vučića u skupštini Srbije

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić pred skupštinom Srbije predstavlja program rada nove Vlade i nov sastav svog kabineta.

Politika

Generalu Bojoviću određen pritvor od 30 dana

Bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je u petak uhapšen na prelazu u Merdaru, određen je pritvor od 30 dana, saznaje Tanjug u Kancelariji za Kosovo i