Zapadne sile za ukidanje embarga na oružje Libiji, Moskva smatra da treba sačekati

Zapadne sile za ukidanje embarga na oružje Libiji, Moskva smatra da treba sačekati

Zahtev libijske vlade nacionalnog jedinstva za slabljenjem embarga na uvoz naoružanja mogao bi biti prihvaćen, ocenio je šef američke diplomatije John Kerry u okviru konferencije za stabilizaciju Libije u Beču.

On je juče povodom konferencije o rešavanju krize u Libiji poručio novinarima da će zahtev nove vlade u Tripoliju biti razmotren.

Takođe je istakao da ne vidi razlog zašto libijski zahtev ne bi bio uslišen, ako bi oružje bilo korišćeno za borbu protiv terorističkih grupa kao što je Islamska država.

“Mislim da to ima smisla”, kazao je Kerry.

On je naglasio da se ne radi o zahtevu za vojnom intervencijom, što su zapadne države ranije već odbacile, već o isporuci naoružanja i vojnoj obuci.

Moskva: Ukidanje embarga Libiji nakon političke stabilizacije

Ukidanje embarga na isporuku oružja Libiji može se razmotriti tek poslije sprovođenja političkog procesa u toj zemlji, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov na sastanku u Beču.

“To pitanje može se razmotriti tek poslije sklapanja sporazuma među svim snagama koje učestvuju u tom procesu”, rekao je Gatilov, a prenosi TASS.

Ruski zvaničnik je dodao da je neophodno da “vlada nacionalnog jedinstva dobije potvrdu od nacionalne skupštine i da se formiraju efikasne državne institucije”.

Učesnici sastanka o krizi u Libiji prethodno su rekli da su spremni da isporuče oružje predsjedničkoj gardi, koju je nedavno osnovala vlada nacionalnog jedinstva.

Zvaničnici su takođe su rekli da restriktivne mjere UN treba da ostanu na snazi kako oružje ne bi palo u ruke snaga koje nisu pod kontrolom nove vlade.

Foto:worldbulletin.net

Foto:worldbulletin.net

Zahtev Libije

Prethodno je premijer libijske vlade nacionalnog jedinstva Fayez Sarraj zatražio vojnu podršku. On je naglasio da se ne radi o zahtevu za vojnom intervencijom, što su zapadne države ranije već odbacile, već o isporuci naoružanja i vojnoj obuci.

Hashem Ahelbarra, reporter Al Jazeere, izvestio je da je prvi put poslana jasna politička poruka kada je u pitanju Libija.

“Premijer Fayez Sarraj je na ovom sastanku dobio međunarodnu pomoć bez presedana”, dodao je on.

Plodno tlo za novi problem

Libija je poprište duboke političke i bezbednosne krize od 2011. godine i ubistva Muammara Gaddafija i svrgavanja njegovog režima. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem prošle godine su predstavnici dve vlade iz Libije pod okriljem Ujedinjenih naroda potpisale sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva s ciljem prevazilaženja krize.

Planom jr predviđeno da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 meseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica i političke krize ta vlada do sada nije mogla u potpunosti preuzeti vlast i uspostaviti političku stabilnost u zemlji.

Politička kriza u Libiji stvorila je pogodno tlo i za rađanje novog problema u vidu jačanja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na tom području pa su neka mesta poput Sirtea već pod kontrolom terorista.

Izvor:Agencije

Previous Dug starog korisnika novi vlasnik ne mora da plati EPS-u
Next Nekretnine u SAD-u najviše kupuju Kinezi

You might also like

Geopolitika

Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alepo, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopštili su danas američki, sirijski

Geopolitika

Generalni sekretar NATO-a upozorio Trampa: Stabilna Evropa je strateški interes SAD

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa “jedni bez drugih” nije opcija za Evropu ni za Sjedinjene Države, prenose britanski mediji.

Trgovina

Moskva ukida preostale trgovinske sankcije Turskoj

Rusija je pristala da ukine preostale trgovinske sankcije protiv Turske, koje su uvedene nakon što su turski avioni oborili ruski borbeni avion iznad sirijske granice 2015. godine.