Predstavnici MMF-a u Beogradu: RTB Bor, Petrohemija, Resavica, neke od teških tema

Predstavnici MMF-a u Beogradu: RTB Bor, Petrohemija, Resavica, neke od teških tema

Predstavnici delegacije Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su danas u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dobre rezultate Vlade Srbije u prva četiri meseca ove godine, posebno makroekonomsku stabilnost i fiskalni deficit koji je ispod planiranog nivoa, saopštila je Vlada Srbije.

Vučić se sa predstavnicima MMF-a Džejmsom Rufom i Daehangom Kimom sastao u cilju priprema za četvrtu i petu reviziju aranžmana iz predostrožnosti, koje su planirane za drugu polovinu juna.

Na sastanku je bilo reči o ekonomskom programu nove Vlade, reformi državne uprave, javnih preduzeća i rešavanju privatizacije 11 kompanija u restrukturiranju koje su određene kao subjekti od strateškog značaja sa posebnim osvrtom na RTB Bor, Resavicu i Petrohemiju.

“Veliki i teški zadaci su pred nama, a koji se tiču strukturnih reformi”, rekao je Vučić za RTS posle razgovora sa predstavnicima MMF-a.

On je dodao da se kasni sa smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i reformom javnih preduzeća, a dobri rezultati su ostvareni u privrednom rastu i punjenju budžeta.

Premijer je naveo da će MMF promenti procenu privrednog rasta Srbije sa 1,8 na 2,3 odsto za ovu godinu i da iduće godine treba očekivati rast od oko četiri procenta, što će biti najviše u Evropi.

“Veliki i teški zadaci su pred nama, oni koji se tiču strukturnih reformi, onog što je najznačajnije. Rezultati fiskalni su dobri, prihodi rastu, zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF-a biti od 2,3 odsto. Razgovarali smo o RTB BOR, Resavica, gde imamo velike rizike”, rekao je Vučić.

Misija MMF-a bila je poslednji put u poseti Srbiji od 18. do 26. februara, povodom četvrte revizije tekućeg aranžmana koja će biti zaključena posle formiranja nove vlade.

MMF je sa Srbijom sklopio trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko 1,2 milijarde evra.

Izvor:Beta
Previous NBS zadržala referentnu kamatu na 4,25 odsto
Next Međunarodni sastanak o Siriji: Vlast i opozicija da se dogovore do 1. avgusta

You might also like

Makroekonomija

Inflacija u Srbiji porasla na 3,2 odsto, skočile cene roba i usluga

Potrošačke cene u Srbiji porasle su u februaru 2017. u odnosu na januar za 0,7 odsto, dok su na godišnjem nivou povećane za 3,2 procenta, saopštio je danas Republički zavod

Makroekonomija

Argentina prodala 100-godišnje obveznice za 2,75 milijardi dolara

Vlada u Buenos Ajresu prodala je obveznice za 2,75 milijardi dolara, koje možda neće morati da otplati do 2117. godine, navodi njujorška agencija “Bloomberg”.

Prehrambena industrija

Jack Daniel’s na gubitku zbog evropskih carina

Proizvođač američkog viskija Jack Daniel’s “BrownForman Corp.” osetiće “ubod” trgovinskih sporova između SAD i Evropske unije i nametnutih carina na piće, izveštava “Wall Street Journal”.