Nekretnine u SAD-u najviše kupuju Kinezi

Nekretnine u SAD-u najviše kupuju Kinezi

U petogodišnjem razdoblju zaključno s prošlom godinom kineska ulaganja u stambene i komercijalne nekretnine u SAD-u premašila su 110 milijardi dolara.

Kinezi su postali najveći inostrani kupci nekretnina u Sjedinjenim Državama, u koje su proteklih godina uložili milijarde dolara u potrazi za sigurnim ulaganjima u inostranstvu, pokazala je nova studija.

Zahvaljujući visokom ukupnom nivou tih ulaganja američko tržište nekretnina oporavilo se od krize koja je započela 2006. da bi 2008. godine eskalirala u ekonomsku krizu, ističu autori studije.

Foto: xinhuanet.com

Foto: xinhuanet.com

Pritom pažnja javnosti zaokupljaju velike transakcije, poput prošlogodišnje Anbangove kupovine njujorškog hotela Waldorf Astoria za dve milijarde dolara i njegove neuspele ponude za grupu Starwood u martu, uprkos tome što vrednost kupljenih stambenih nekretnina uveliko nadmašuje onu komercijalnih nekretnina i zgrada.

Tako su kineski kupci između 2010. i 2015. uložili više od 17 milijardi dolara u komercijalne nekretnine u SAD-u, pri čemu je pola tog iznosa uloženo samo prošle godine, dok su u istom petogodišnjem razdoblju u kupovinu stambenih nekretnina uložili čak 93 milijarde dolara.

Njihov fokus pokazuje da plaćaju znatno više od prosečne cene nekretnina u SAD-u – prošle su godine u proseku platili oko 832 hiljade dolara po nekretnini u SAD-u dok je prosečna vrednost za sve inostrane kupovine nekretnina u SAD-u iznosila 499.600 dolara, pokazuje istraživanje.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Zapadne sile za ukidanje embarga na oružje Libiji, Moskva smatra da treba sačekati
Next Sojaprotein: Snažan rasta proizvodnje i prodaje u prvom kvartalu

You might also like

Nekretnine

Švajcarsko selo Albinen nudi novac onima koji dođu u njemu da žive

Švajcarsko selo Albinen spremno je da osobama koje bi došle da žive kod njih bar deset godina ponude i novac za to. 

Nekretnine

Srbija: Najskuplji kvadrat košta 5.290 evra u opštini Stari grad

Od 126.000 trgovanih nekretnina prošle godine, najskuplje je koštao stan u centru Beograda, čiji je kvadrat koštao 5.290 evra.

Nekretnine

Cene nekretnine u EU porasle u proseku 4 odsto na godišnjem nivou, u Mađarskoj 15,2 odsto

Cene nekretnina na nivou Evropske unije porasle su u prvom kvartalu 2016. godine 4 odsto, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, pokazuju podaci evropskog statističkog zavoda “Eurostat”.