Međunarodni sastanak o Siriji: Vlast i opozicija da se dogovore do 1. avgusta

Međunarodni sastanak o Siriji: Vlast i opozicija da se dogovore do 1. avgusta

Međunarodni sastanak o sirijskom konfliktu završen je u Beču bez određivanja datuma za nastavak mirovnih pregovora, ali su velike sile obećale da će raditi na uspostavljanju trajnog prekida vatre.

“Dogovorili smo se da ne ostanemo skrštenih ruku ako sukobljene strane preduzmu inicijative koje nisu za mir”, izjavio je američki državni sekretar John Kerry posle sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji.

Kerry je rekao da je određen 1. avgust kao datum do kojeg bi sirijske vlasti i opozicija trebalo da se dogovore o okvirima političke tranzicije dodajući da taj datum ne predstavlja rok već okvirni datum. Prema mirovnom planu o Siriji, koji je usvojio Savet bezbednosti UN, vlasti sirijskog predsednika Bashara al Assada do avgusta treba da se dogovore s opozicijom o političkoj tranziciji zemlje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je posle istog sastanka da Moskva ne podržava Assada, već borbu protiv terorizma.

“Mi (Rusija) ne podržavamo Assada, već borbu protiv terorizma. Na terenu realno nema efikasnijih snaga od sirijske vojske, uprkos njenim slabostima”, rekao je Lavrov.

Međunarodnoj grupi za podršku Siriji zajedno predsedavaju Moskva i Vašington, a članovi su i Evropska unija, Arapska liga, Ujedinjene nacije, Kina, Iran i Turska.

Izvor:Agencije
Previous Predstavnici MMF-a u Beogradu: RTB Bor, Petrohemija, Resavica, neke od teških tema
Next Šabić: Objekti u Savamali nisu bili nelegalni, neko mora da objasni šta se tamo radi

You might also like

Geopolitika

Egipat blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Turskoj

Egipat je u subotu blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju su podržale SAD o osudi pokušaja puča u Turskoj, kažu diplomate, iako Kairo to negira.

Geopolitika

Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan je danas pozvao kineske diplomate u znak protesta nakon što se šest brodova kineske obalske straže približilo spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, u pratnji flote od više stotina

Geopolitika

Nemačka: Frank-Valter Štajnmajer izabran za predsednika

Za novog predsednika Nemačke danas je odlukom velike većine poslanika izabran Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), doskorašnji ministar spoljnih poslova.