Jermenija i Azerbejdžan potvrdile dogovor o primirju u regionu Nargono-Karabah

Jermenija i Azerbejdžan potvrdile dogovor o primirju u regionu Nargono-Karabah

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana, Serž Sargsjan i Ilham Alijev razgovarali su sinoć u Beču o konfliktnom regionu Nargono-Karabah. Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Ruske Federacije Sergej Lavrov, SAD John Kerry, kao i državni sekretar za evropske poslove Franciske Harlem Desir, ispred Minsk grupe OEBS.

Na sastanku je ponovljeno opredeljenje da konflikt ne može biti rešen vojnim putem, navodi se u saopštenju OEBS, dodajući da Minsk grupa insistira na značaju poštovanja sporazuma o primirju.

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana izrazili su privrženost primirju i miroljubivom rešenju konflikta.

Da bi se smanjio rizik za dalje nasilje oni su dogovorili završetak, u što kraćem roku, mehanizma OEBS za istragu.

Predsednici dve države, kako je saopšteno posle sastanka, dogovorili su i proširenje postojeće kancelarije predstavnika predsedavajućeg OEBS.

Takođe su dogovorili da nastave razmenu podataka o nestalim licima pod okriljem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Predsednici su prihvatili i nastavaka pregovora u junu, na mestu koje će biti naknadno dogovoreno, a sa ciljem da se nastave pregovori o kompromisnom rešenju.

“Žestoke borbe na liniji kontakta pre šest nedelja pokazuju da dugogodišnji status kvo nije održiv”, rekao je uoči sastanka šef nemačka diplomatije i predsedavajući OEBS-u Frank-Walter Steinmeier .

On je istakao da što duže bude trajao konflikt dolazi do sve većeg naoržavanja, a tako i do većeg rizika od nove eskalacije, pa i rata između dve zemlje.

Proteklih godina je konflikt oko regiona Nagorno-Karabah bio među zamrznutim konfliktima.

Rat tokom 1990-tih je odneo više od 20.000 ljudskih života, proterano je milion ljudi i okupirana je teritorija od strane jermenskih trupa.

Pregovori u okviru takozvane Minsk grupe su stagnirali i međunarodni pregovarači su morali da gledaju kako je, uz pogoršanje situacije na terenu, došlo do smanjenja spremnosti na kompromis.

Sargasjan i Alijev su se poslednji put sreli avgusta 2014. u Sočiju, a Rusija, kao regionalna sila na Kavkazu ponovo je pokrenula inicijativu da za pregovarački sto dovede dva predsednika, ovaj put u Beč.

“Preko noći neće biti rešenja”, ukazao je i Steinmeier.

Šef ruske diplomatije Lavrov kazao je posle sastanka da je vidljiva želja dve strane za kompromisom i istakao da je Rusija spremna da bude posrednik.

Izvor:Tanjug
Previous Čadež: Rusi i Nemci zainteresovani za FAP, ima nade i za Budimku
Next Konkurs za esej Misije OEBS-a u Srbiji, nagrada: besplatno učešće u Varšavi

You might also like

Geopolitika

Sirija: Žestoke borbe oko Alepa, opozicione snage pokušavaju slomiti opsadu grada

Žestoki sukobi vode se u okolini Alepa gde borci nekoliko opozicionih grupa ujedinjenim snagama pokušavaju slomiti opsadu grada.

Geopolitika

Libija: Sirt pod kontrolom provladinih snaga

Libijske snage preuzele su danas potpunu kontrolu nad Sirtom, gradom koji su držali džihadisti Islamske države, saopštili su zvaničnici.

Geopolitika

Sirija: Civili napuštaju Alepo, deo pobunjenika se predao vladinim snagama

Desetine porodica napuštaju opkoljena istočna područja Alepa duž uspostavljenih humanitarnih koridora, prenose sirijski državni mediji.