Wall Street pao treću nedelju zaredom, skok evropskih berzi

Pad cena akcija treću nedelju zaredom posledica je niza anemičnih pokazatelja iz najvećih svetskih ekonomija i nepodsticajnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu su prošle nedelje cene akcija pale treću nedelju zaredom, no na evropskim su berzama indeksi prekinuli negativni niz.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones pao 1,2 posto, na 17.535 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 posto, na 2.046 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 4.717 bodova.

Pad cena akcija treću nedelju zaredom posledica je niza anemičnih pokazatelja iz najvećih svetskih akonomija i nepodsticajnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Sezona objava poslovnih izveštaja za prvo tromesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

To i nije tako loše, s obzirom da se na početku sezone kvartalnih izveštaja očekivao pad zarada za više od 7 posto, no najave za tekuće tromesečje nisu blistave.

berza1

Prema podacima Thomson Reutersa, na svaku kompaniju koja je povećala proceene za sledeće razdoblje idu prosečno 2,3 kompanije koje su upozorile na moguće slabije rezultate.

“Teško je za očekivati blistavo izvođenje tržišta akcija. No, u kontekstu niskih kamatnih stopa, čini se da su varijacije akcija ispravne”, kaže Mark Heppenstall, direktor u firmi Penn Mutual Asset Management.

Podršku tržištima u poslednje vreme pružaju samo cene nafte. I prošle su nedelje porasle, no ne tako snažno da bi podstakle bolje raspoloženje na tržištima akcija.

Na evropskim su berzama nakon opreznog trgovanja, cene akcij prošle nedelje porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 6.138 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 9.952 boda, a pariski CAC 0,4 posto, na 4.319 bodova.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedelje porastao, za 1,9 posto, na 16.412 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Moguće veće nadoknade za porodilje
Next Cene nafte najviše u poslednjih šest meseci

You might also like

Berza

Kurs dinara: U utorak 123,69 dinara za evro

Zvanični srednji kurs sutra će biti 123,6920, što predstavlja jačanje dinara prema evru od 0,1 procenta u odnosu na četvrtak pred uskršnje praznike, saopštila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti

Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini

Rast tražnje za metalima koji se koriste u sistemima za smanjenje emisije štetnih gasova podstakli su cene jednog od najređih plemenitih metala.

Berza

Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

Cena nafte pala je na međunarodnim tržištima ispod 44 dolar po barelu nakon podataka o rastu zaliha sirove nafte u SAD i izveštaja o rekordnoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji.