Spiegel: Izbeglička kriza, Nemački strah

Spiegel: Izbeglička kriza, Nemački strah

Nedeljnik Spiegel objavio je da Nemačka vlada očekuje da će, vezano za izbegličku krizu, troškovi države do kraja 2020. porasti do iznosa od 93,6 milijardi evra.

Ovaj nedeljnik se pozvao na nacrt saveznog Ministarstva finansija za pregovore sa vlastima 16 nemačkih saveznih država.

Navedena brojka će verovatno izazvati zabrinutosti, posebno među sve jačim anti-imigracionim pokretima, povodom uticaja koji novopridošlice imaju po najveću evropsku privredu, koja je prošle godine primila više od milion ljudi, uglavnom iz Sirije i drugih ratnih zona, preneo je Reuters.

Broj izbeglica koje stižu u Nemačku je ove godine pao, zahvaljujući sporazumu Evropske unije i Turske, koji predviđa bezvizni režim za Tursku u zamenu za smanjenje priliva migranata.

foto: nbcnews.com

foto: nbcnews.com

Spiegel navodi da je Ministarstvo finansija u brojku od 93,6 milijardi evra ukalkulisalo troškove smeštaja i integracije izbeglica, kao i ublažavanja uzroka zbog kojih izbeglice napuštaju krizna područja.

Nemački zvaničnici su tu procenu troškova bazirali na očekivanju da u tu zemlju stigne 600.000 migranata ove godine, 400.000 migranata sledeće godine i po 300.0000 migranata svake od narednih godina sve do 2020, navodi se u nacrtu dokumenta.

Nemačke vlasti očekuju da će 55 odsto ljudi sa statusom izbeglice posle pet godina biti zaposleno, stoji u dokumentu.

Portparol Ministarstva finansija nije želeo da komentariše objavljeni iznos troškova, ali je istakao da su razgovori između savezne i pokrajinskih vlada u toku i da će 31. maja biti održan sastanak na kojem će razgovarati o tome kako da podele troškove između sebe.

Izvor: GdeInvestirati/B92/Tanjug
Previous Maline zbog snega uništene u Zapadnoj Srbiji
Next Apple: Ulaganje od milijardu dolara u aplikaciju za taksi usluge

You might also like

Politika

Čačak: Predsedništvo Nove Srbije odlučilo da podrži Vuka Jeremića

Predsedništvo Nove Srbije odlučilo je danas u Čačku da podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Srbije.

Društvo

U junu pojeftinili hrana, odeća i obuća i komunikacije

U Srbiji su u julu potrošačke cene za 0,3 odsto bile niže nego u junu, a 2,4 odsto veće nego pre godinu dana, saopštio je Republičkim zavod za statistiku.

Politika

Referendum u Republici Srpskoj: U četvrtak sastanak Nikolića i Vučića sa liderima Srba u BiH i RS

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak s liderima Srba u BiH i RS, kako bi razmotrili stav Saveta za impelemntaciju mira u BiH