Mongolija: Unosni poslovi propadaju jer su u suprotnosti sa budističkom tradicijom

Mongolija: Unosni poslovi propadaju jer su u suprotnosti sa budističkom tradicijom

Jedna od tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma u Mongoliji bila je; Kako pomiriti budističku i šamansku tradiciju sa promenama koje donosi tranzicija iz nomadsko-stočarske u industrijsku privredu?

Uprkos činjenici da je Mongolija u svetskom vrhu najbogatijih zemalja po prirodnim resursima, uključujući velike rezerve rude bakra, uglja, zlata, gvožđa, “retkih” zemalja, srebra, uranijuma i cinka, najveći izvozni sektor zemlje je poljoprivreda, pre svega izvoz vune kašmira.

U zemlji površine Zapadne Evrope, koju naseljava oko 3 miliona stanovnika, njih preko 50 odsto živi nomaskim načinom života uzgajajući goveda i  koze.

Od ukupnog broja stanovnika, ispod granice siromaštva još uvek živi trećina stanovnika. Očito je da bi razvoj rudarske industrije bio spas za državu, međutim, strane multinacionalne kompanije nisu uvek dobro došle u Mongoliju.

Kako pišu lokalni mediji, Mongoli su ponosan narod koji iznad svega poštuje zemlju od koje živi, a zagađenje životne sredine, koje sa sobom donosi industrija, u suprotnosti je sa budizmom i šamanizmom.

Tako je vlada u Ulan Batoru odbila unosan posao izgradnje golf terena, koji bi finansirali Japanci, kada su saznali da se trava mora tretirati mineralnim đubrivom.

Takav stoicizam je teško zamisliti u Kini, gde se svaka slobodna površina tretira kao pogodan deponij za toksični otpad, primećuje mongolski BDSEC.

Planovi za izgradnju kazina, kojim bi se privukli kineski kockari, takođe su odbačeni kad je procenjeno da je igra na sreću u suprotnosti sa mongolskim budističkim principima.

Ulan Bator

Ulan Bator

Naglo usporen privredni rast

Manje ekspanzivna makroekonomska politika, pad cena sirovina, jaka valuta koja je ograničila izvoz i pad direktnih stranih investicija za 33,8 odsto, prošle su godine naglo usporili privredni rast Mongolije.

Prema podacima Asian Development Bank privredni rast je u 2015. pao na 2,3 odsto, sa 7,9 odsto godinu dana ranije.

Zbog opadanja rudarske proizvodnje mongolski rast će 2016. biti u stagnaciji, do 0,1 odsto, a u 2017. do 0,5 odsto, predviđa Azijska banka za razvoj.

Izvor:Agencije
Previous Poništava se konkurs za direktora EPS-a zbog malog broja kandidata?
Next Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija očekuje pomoć međunarodne zajednice

You might also like

Društvo

EU sledeće sedmice otvara dva poglavlja sa Srbijom

Posle današnjeg sastanka Radne grupe za proširenje i pristupne pregovore (COELA), gotovo je sigurno da će Srbija se 13. decembra pored poglavlja 5, koje se odnosi na javne nabavke, otvoriti

Makroekonomija

Goran Nikolić o uticaju Brexita na srpsku ekonomiju i EU integracije

Eventualni odlazak Britanije iz Evropske zajednice, svakako će blago usporiti EU integracije Srbije, ocenjuje u komentaru za Večernje Novosti doktor Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije.

Makroekonomija

Jak uslužni sektor pomogao oporavku ekonomije Britanije

Rast aktivnosti u uslužnom sektoru Velike Britanije je neočekivano ubrzao u aprilu, što ekonomiji te zemlje omogućava solidan početak drugog kvartala posle slabijih od očekivanih perfromansi u prvom tromesečju, izveštava