Mir u Siriji i Libiji na dnevnom redu svetskih sila

Mir u Siriji i Libiji na dnevnom redu svetskih sila

Američki državni sekretar John Kerry dobio je juče podršku Saudijske Arabije za jačanje sporazuma o primirju između sirijske vlade i pobunjenika pred održavanje širih razgovora o regionalnim krizama, kasnije ove nedelje.

Kerry, koji pokušava da dobije podršku za krhko primirje u Siriji, sastao se juče sa saudijskim kraljem Salmanom, čija zemlja je bila ključni saveznik pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predesednika Bashara Al Asada.

Američki državni sekretar i njegov saudijski kolega Adel Al-Jubeir razgovarali su o situaciji u Siriji, saopštilla je saudijska novinska agencija.

Nakon sastanka Kerry je otputovao u Beč gde će on i italijanski ministar inostranih poslova Paolo Gentile biti domaćini ministarskog sastanka o bezbednosti i podršci novoj vladi Libije.

Zapadne sile nadaju se da će libijska vlada Nacionalnog jedinstva ujediniti tu zemlju koja je u haosu od kako je zbačen i ubijen bivši lider Muammar Gaddafi 2011. godine.

Izvor:Glas Amerike
Previous Makedonija: Za vanredne parlamentarne izbore utvrđena lista sa - jednom strankom
Next Srbija i Grad Beograd na sudu zbog rušenja objekata u naselju Savamala

You might also like

Geopolitika

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.

Geopolitika

Astana: Pregovori o miru u Siriji počeli razmenom uvreda

Izaslanik sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Astani Bašar Džafari kritikovao je govor vođe pobunjenika na otvaranju pregovora u Kazahstanu, nazvavši ga “provokativnim” i “uvredljivim”.

Geopolitika

Putin: Otopljenje odnosa Moskve i Vašingotna nije moguće dok SAD ne počnu da poštuju ruske interese

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas žaljenje što su odnosi njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država “zamrznuti”, javljaju ruski mediji.