Evropske berze: Neradni dan na nekim tržištima, nafta ide prema 50 dolara, evro blago porastao

Evropske berze: Neradni dan na nekim tržištima, nafta ide prema 50 dolara, evro blago porastao

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi danas se nisu mnogo promenili u odnosu na petak, dok su tržišta u Nemačkoj i Švajcarskoj bila zatvorena zbog verskog praznika.

U relativno mirnoj trgovini londonski FTSE 100 i italijanski MIB FTSE zatvorili su u plusu 0,21%, odnosno 0,04 odsto.

Francuski CAC40 naprotiv oslabio je 0,18% a španski IBEX35, 0,45 odsto.

Berze su se jutros našle pod pritiskom podataka iz Kine objavljenih tokom vikenda koja su pokazala da se nastavlja usporavanje rasta Kine.

“Svi podaci iz Kine – o rastu kreditiranja, industrijskoj proizvodnji, trgovini na malo i kapitalnim investicijama – bili su slabiji nego što se očekivalo”, kaže Angus Nicholson, analitičar u grupi IG Markets.

Problemi u privredi Kine, najvećeg svetskog potrošača sirovina, pritisnuo je cene metala, te se cene aluminijuma kreću oko najnižih nivoa u mesec dana, a bakra blizu najnižeg nivoa u dva i po meseca.

Podršku berzama pružio je ubrzani rast cena nafte, za 3 odsto, nakon što je investiciona banka Goldman Sachs objavila da se stanje na globalnom tržištu nafte nakon dve godine suficita, zbog nedavnih prekida u snabdevanju iz Kanade i Nigerije promenilo u deficit. Barel “brent” nafte poskupeo je 2,55%, na 49,05 dolara, dok je cena američke WTI porasla 3,16 odsto, na 47,67 dolara po barelu

“Goldman Sachs je počeo da shvata da je tanka linija koja razdvaja suficit i deficit”, kaže Phil Flynn, analitičar u “Price Futures Group”.

Na valutnom tržištu evro je ojačao prema dolaru 0,11 odsto, na 1,1322 dolara, dok je prema pritanskoj valuti porastao 0,14 odsto, na 1,2721 EUR/GBP.

Previous Beogradska berza: Pad tržišta zbog ex-dividend dana
Next Dinar stagnira prema evru, u utorak 122,65 dinara za evro

You might also like

Berza

Evro danas 119,18 dinara

Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru koju je imao u petak i zvanični srednji devizni kurs biće 119,1859 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Evropske berze zabeležile pad na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija oštro su pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da će američki Fed do kraja godine

Berza

Beogradska berza: Metalac na novom godišnjem maksimumu

Jučerašnji trgovački dan protekao je u apsolutnoj dominaciji akcija Naftne industrije Srbije (NIIS), koje su u velikoj meri doprinele ukupnom prometu od 50,3 miliona RSD (0,4 miliona EUR). Indeks Belex15