Cene nafte najviše u poslednjih šest meseci

Cene nafte najviše u poslednjih šest meseci

Nakon pada nedelju dana pre, cene nafte prošle nedelje su se oporavile zbog poremećaja u snabdevanju iz Nigerije i Kanade.

Zbog poremećaja u snabdevanju iz Kanada i Nigerije, cene nafte na svetskim tržištima prošle su nedelje porasle, nakon pada nedelju dana pre, pa se ponovno kreću oko najviših nivoa u šest meseci.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 5,5 posto, na 47,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 3,5 posto, na 46,26 dolara.

Exxon Mobile izvestio je prošle nedelje o problemima na naftovodu u Nigeriji, jednom u nizu zbog kojih je izvoz nafte iz te zemlje pao na najniži nivo u 22 godine. Proizvodnja nafte u toj afričkoj zemlji pala je s 2,2 miliona na 1,65 miliona barela dnevno.

“Očekivali smo više prekida snabdevanja iz Nigerije, ali je tempo kojim stižu novi problemi u snabdevanju iz te zemlje nadmašio naša očekivanja”, rekao je Olivier Jakob, analitičar u firmi Petromatrix.

Gubici u Nigeriji nadovezali su se na znatno smanjenu proizvodnju u Kanadi zbog šumskog požara, a stanje ‘više sile’ objavile su i najmanje četiri vodeće svetske naftne firme.

“Zbog velikih požara proizvodnja je možda privremeno smanjena za 1,4 milona barela dnevno, ali čini se da nema oštećenja na pogonima. Počelo se s obnovom proizvodnje, što će ipak – pod pretpostavkom da ne bude šteta na naftovodima – potrajati nekoliko nedelja”, upozoravaju iz investicijske banke Jefferies.

Uz to, firma Baker Hughes izvestila je da je broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao i prošle nedelje, već osme zaredom, i to za 10 postrojenja, na njih 318, najniži nivo od oktobra 2009. godine.

S druge strane, veći rast cena nafte sprečilo je jačanje dolara, čija je vrednost u odnosu na korpu valuta dostigla najviši nivo u dve nedelje. Zbog toga uvoz nafte za zemlje s drugim valutama postaje skuplji, što negativno utiče na potražnju.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je, u redovnom mesečnom izvrštaju da je u aprilu proizvela 32,44 miliona barela dnevno, ili 188.000 više nego u martu. Prema podacima Reutersa, to je najviši nivo proizvodnje od 2008. godine.

Taj kartel je, također, signalizovao da bi se jaz između ponude i potražnje mogao povećati u ovoj godini jer povećana proizvodnja njenih članica nadoknađuje smanjenu proizvodnju u drugim zemljama koje su pogođene niskim cenama nafte.

Iako bi se razdoblje neravnoteže između ponude i potražnje moglo nastaviti, cene nafte ipak su porasle u pet od posednjih šest nedelja.

“Raspoloženje na tržištu ostaje pozitivno zbog uverenja ulagača da je globalni naftni kompleks u fazi uravnoteženja”, kaže Dominick Chirichella, partner u Energy Management Institute.

To podržava tezu da je završen trend pada cena nafte koji traje već gotovo dve godine. Od sredine 2014. cene su nafte potonule s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom februara cene su nafte pale duboko ispod 30 dolara, najniže u poslednjih 12 godina, no od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street pao treću nedelju zaredom, skok evropskih berzi
Next Maline zbog snega uništene u Zapadnoj Srbiji

You might also like

Berza

Beogradska berza: Indeksi u “zelenom”, trgovanje uzdržano

Indeksi Beogradske berze zaključili su jučerašnje trgovanje u plusu, a aktivnost investitora bila je prilično uzdržana.

Najvažnije vesti

Miroslav Radaković: Za dobrog trgovca nema lošeg vremena

U svetlu vrlo niskih kamatnih stopa na štednju i novitetima na polju trgovanja finansijskim proizvodima u Srbiji, razgovarali smo sa izvršnim direktorom brokerske kuće Sinteza Invest Group g. Miroslavom Radakovićem.