Beogradska berza: Pad tržišta zbog ex-dividend dana

Beogradska berza: Pad tržišta zbog ex-dividend dana

Početak sedmice doneo je pad domaćeg tržišta akcija, u najvećoj meri kao posledica ex-dividend dana za nekolicinu akcija iz indeksne korpe. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 143,6 miliona RSD (1,2 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,9% neznatno ispod 614 poena.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 13,1 milion RSD po prosečnoj ceni od 625 RSD, zahvaljujući u prvom redu jednoj velikoj transakciji ostvarenoj na spomenutom nivou. NIS je porastao 0,6% u odnosu na trgovanje u petak, dok je dnevni maksimum danas dostizao na 639 RSD. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL), nakon prošlonedeljnog skoka, spustio se 0,6% na 1.087 RSD uz realizaciju od 2,9 miliona RSD, dok je zavisno preduzeće ove kompanije, EP Entel (EPEN), skočilo 16,9% na 9.999 RSD uz realizaciju od 0,9 miliona RSD. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) se domogao psihološke granice od 900 RSD uz promet od 1,5 miliona RSD, dok je dobitnik protekle sedmice, Imlek (IMLK), pao 3,4% na 5.300 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD. Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) je pao 5,5% na 2.606 RSD uz promet od 0,8 miliona RSD, s obzirom da je danas ex-dividend dan ove hartije (očekivana dividenda od 155 RSD po akciji).

Veliki pad od 10,9% na 8.550 RSD registrovao je i Messer Tehnogas (TGAS) pošto današnji kupci akcija neće učestvovati u raspodeli dividende od 1.801 RSD po akciji. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 0,2 miliona RSD.

Obveznica RSO16135, denominovana u evrima, zabeležila je promet od nepun 1 milion EUR, uz postignut prinos od 2,6%. Ove dužničke hartije dopevaju na naplatu 24. marta 2021. godine.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija očekuje pomoć međunarodne zajednice
Next Evropske berze: Neradni dan na nekim tržištima, nafta ide prema 50 dolara, evro blago porastao

You might also like

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je kurs dolara stabilan, nakon što je ulagače zabrinulo novo lansiranje severnokorejske balističke rakete koja je preletela severni Japan.

Svetske berze

Evropske tržišta: Predsednički izbor u SAD-u uzdigli berze

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno uoči američkih predsedničkih izbora.

Berza

Azijske berze nastavljaju trodnevni pad

Na azijskim berzama u petak cene akcija su pale treći dan zaredom, što je najviše posledica pada cena sirovina, dok je evro ojačao jer je smanjen strah u vezi francuskih