Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Povlačenje ruskih investitora, ekonomska i politička kriza u zemlji te nedostatak hipotekarnih kredita “melju” tržište nekretnina u Ukrajini.

Od početka finansijske krize 2008. cene nekretnina u Ukrajini su više nego prepolovljene, a tržište i dalje pada i ne vidi mu se dna, piše Novo vreme.

Štaviše, u 2015. je zabeležena najmanja tražnja u deceniji, a cene su najbrže padale, piše list.

Prema podacima kompanije “ARPA Real Estate” prošle godine je u glavnom gradu prodato 8.200 stanova, što je za 40 odsto manje nego 2014. Razlika je drastično veća u odnosu na 2013. kada je prodato 31,5 hiljada stanova. Sve to vrši pritisak na cene stanova u Kijevu, pa je prosečna cena stana u aprilu iznosila 880 dolara po kvadratnom metru, u poređenju sa 1.040 dolara u aprilu 2015.

Situacija u delovima zemlje izvan glavnog grada je još lošija. U regionalnim centrima cene nekretnina su protekle godine pale između trideset i 40 odsto. Izuzetak je Odesa, grad mornara, koji primaju plate u dolarima. Cene stanova u gradu na obali Crnog mora prošle su godine pale “samo” 3 odsto.

Struktura kupaca u Kijevu

Poslednjih šest meseci u Kijevu se pojavio novi tip stranaca koji žele da postanu vlasnici kuća u glavnom gradu Ukrajine, piše Novo vreme.

“U novije vreme stanove u Kijevu uglavnom kupuju Poljaci, da bi ih posle iznajmljivali”, kaže Galina Melinkova iz agencije Blagovest.

Po rečima Melinkove, za ukrajinske nekretnine, osim Poljaka, zainteresovani su i Italijani, Rusi i Amerikanci. Međutim, veći priliv stranaca sprečava komplikovani devizni zakon.

Previous Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije
Next Četiri kandidata za predsednika Srbije, do danas

You might also like

Zemljište

Cena građevinskog zemljišta u Berlinu porasla do 60 odsto u 2016.

Kvadrat građevinskog zemljišta u centru Berlina (Pariser Platz) na kraju 2016. koštao je 60.000 evra, što je 10 hiljada evra više nego na početku godine, prema podacima nedeljnika “Immobilien Zeitung”.

Nekretnine

Garaže i parking mesta najisplatvija imovina na srpskom tržištu nekretnina

Na tržištu nekretnina u Srbiji, garaže u velikim stambenim četvrtima kotiraju se kao najisplatvija imovina.

Komercijalne nekretnine

Singapurška banka UOB obustavlja stambene zajmove u Londonu

Jedna od najvećih banaka u Singapuru, UOB, suspendovaće svoje programe stambenih zajmova u Londonu, dok druga velika banka iz Singapura kaže da pojačano nadgleda situaciju.