Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

Srbija u oblasti biotehnologije ima veliki broj izuzetnih stručnjaka i to je veliki potencijal koji zemlja mora da iskoristi u narednim godinama, poručili su organizatori konferencije “Fabelgrade 2016” koja je počela juče u Beogradu.

Prva konferencija o digitalnoj fabrikaciji počela je u subotu u Domu omladine organizovanjem prvih predavanja i praktičnih radionica svetskih i regionalnih “fab lab” stručnjaka.

Poseban akcenat stavljen je na preduzetništvo i korišćenje naučnih saznanja i otkrića iz oblasti biotehnologije, kao privredne grane budućnosti, saopštio je organizator.

Jedan od osnivača “Fab Inicijative” i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da ovaj skup dolazi u pravom trenutku za Srbiju, jer je 2016. proglašena za godinu preduzetništva, a biotehnologija, kao jedna od centralnih tema konferencije, jedan je od najvećih privrednih potencijala budućnosti.

“3D štampa, 3D bioštampa i druge nove tehnologije o kojima se govori na konferenciji koristi već nekoliko grupa stručnjaka u Srbiji, koje do sada uglavnom nisu sarađivale međusobno. Mi smo sada želeli da ih povežemo u okviru Srbije, ali i da pokažemo široj javnosti šta sve već postoji u našoj zemlji. Cilj nam je takođe i da se svi povežemo sa gostima iz regiona i drugih zemalja. Čak se može se reći da se kroz ovakve inicijative Srbija uključuje u globalne aktivnosti u ovoj oblasti”, kaže Gađanski.

Ataše za kulturu ambasade SAD u Srbiji Erika Kin podsetila je na svečanom otvaranju da je prvi “fab lab” na svetu osnovan upravo u Americi, na čuvenom Masačusets institutu za tehnologiju (MIT), i istakla da je za Srbiju veoma bitno to što će zahvaljujući ovakvim događajima dostepi na mapu svetske “fab lab” zajednice.

“Tehnologija je budućnost. I ono o čemu se ovde govori je budućnost. I stoga je ambasadi SAD u Srbiji veliko zadovoljstvo da podrži ovu inicijativu. Ovde se kreira nešto novo. A kreiranje je univerzalni jezik”, poručila je Erika Kin na svečanom otvaranju konferencije.

“FABelgrade 2016” organizuje NVO “Fab Inicijativa” sa koorganizatorima “Polyhedra Fab Lab” i “Fab Lab Belgrade”, uz podršku ambasade SAD u Srbiji.

Konferenciju su podržali i brojni sponzori, među kojima i “Seven Bridges Genomics”, “Delta Holding” i “Nordeus”.

Izvor:Tanjug
Previous Dolar ojačao, cena zlata pala 1,7 odsto za nedelju dana
Next VOICE: Arapska kompanija obećala profit, a upropastila Karađorđevo

You might also like

Saveti

Miodrag Kostić: Dobra ideja – ključ uspešnog preduzetništva

Prvi čovek MK Grupe Miodrag Kostić održao je predavanje polaznicima istraživačke stanice Petnica o tome šta je potrebno da bi pojedinac zapao za oko poslodavcu.

Prehrambena industrija

Država privatizuje Valjevsku pivaru

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije Valjevske pivare.

Berza

Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je protekle nedelje blago oslabio, ali je i dalje blizu najviših nivoa u poslednjih 14 godina.