Evro nadjačao prognoze stručnjaka

Evro nadjačao prognoze stručnjaka

Većina svetskih banaka je u najnovijim izveštajima korigovala svoje prognoze o vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Goldman Sachs banka predviđa da će zajednička evropska valuta do kraja godine pasti na 1,05 dolara, što je rast u odnosu na prethodnu prognozu od 95 US centi za jedan evro.

Iako su mnogi stručnjaci očekivali da će vrednost evropske valute oslabiti nakon drugog kruga monetarnih podsticaja ECB, evro je od 31. dcembra ojačao 4,1 odsto. U to vreme je više od 80 odsto analitičara očekivalo pad vrednosti evra u prvoj polovini 2016. Od 14 banaka koje su početkom godine predviđali pad evra na paritet sa dolarom ili niže, sada ih je ostalo samo pet, piše Bloomberg.

“Sumnjamo da će Evropska centralna banka biti u stanju da uskoro na efikasan način oslabi valutu”, napisao je u zabelešci Robin Brooks, valutni strateg u Goldman Sachs-u, dodajući da snaga evra nije posledica slabosti američke valute već politike centralne bank.

Goldman Sachs očekuje da će evro pasti na 95 US centi u 2 godine, i na 90 US centi za 36 meseci. U prethodnim prognozama američka investiciona banka je predviđala pad evra na 90 centi do januara 2018.

Deutsche Bank, drugi najveći svetski trgovac valutama, takođe je revidirala svoje prognoze o odnosu evro/dolar. U izveštaju od prošlog četvrtka nemačka banka predviđa pad evra na 1,05 dolara do kraja godine i na 90 US centi do kraja 2017.

U prethodnom izveštaju nemačka banka je prognozirala paritet evro dolar za ovu godinu i 85 US centi u 2017.

Na valutnom tržištu u Njujorku u petak se evrom trgovalo po ceni 1,1309 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Bitcoin stabilan oko 455 dolara
Next Dinar u ponedeljak bez promene prema evru, slabiji u odnosu na dolar

You might also like

Industrija

Otvoren pogon belgijske kompanije za roletne u Zrenjaninu

Proizvodni pogon belgijske kompanije Talent 4 Blinds (T4B), koja se bavi proizvodnjom roletni i dekoracije za prozore otvoren je u Zrenjaninu.

Najvažnije vesti

Besplatan vodič korak-po-korak: Kako trgovati cenom akcija

Tokom sezone finasijskog izveštavanja najveće svetske kompanije objavljuju svoje rezultate poslovanja. Kompanije objavljuju finansijske izveštaje krajem svakog kvartala, četiri puta godišnje, i rezultati imaju odlučujući uticaj na buduću vrednost akcija.

Svetske berze

Azijske berze: Novi pad cena akcija, dolar nastavlja pad

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale više od 1 odsto, kao i dan pre na Wall Streetu, jer ulagači nisu sigurni da će američki predsednik Donald Trump uspeti