OPEC: Smanjena globalna proizvodnje nafte, tržište u deficitu sledeće godine

OPEC: Smanjena globalna proizvodnje nafte, tržište u deficitu sledeće godine

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je u petak da bi tržište nafte, na kojem i dalje ima viška ponude, moglo da se preokrene iduće godine i da dođe do “neto deficita” nafte zbog pada proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a.

“Ima više znakova o smanjenju proizvodnje u zemljama van OPEC-a što će verovatno preokrenuti trižište i dovesti ga u neto deficit 2017”, kaže se u mesečnom izveštaju objavljenom juče u Beču.

Pad proizvodnje rezultat je smanjenja investicija u više zemalja poslednjih meseci zbog niskih cena. Za godinu dana je tako upola manje istražnih bušotina u SAD.

OPEC je takođe ukazao na znatan pad proizvodnje u Kolumbiji, Meksiku i Kazahstanu, što bi moglo i da se nastavi 2017. godine.

Za 2016. međutim, ovaj kartel od 13 zemalja koje daju oko trećinu sirove nafte na svetu, i dalje predviđa višak proizvodnje, i ostavio je nepromenjene prognoze svetske proizvodnje i potrošnje nafte, uz prosečnu tražnju i dalje od 94,18 miliona barela dnevno.

OPEC je naveo da u osnovi i dalje ima viška nafte i proizvodnja je i dalje visoka, mada ima znakova smanjenja preterane proizvodnje.

Cena nafte je porasla za 40 odsto od najnižeg nivoa u januaru, podstaknuta izgledima za smanjenje američke proizvodnje nafte, slabim dolarom, prekidima snabdevanja i prognozama o velikom padu proizvodnje u zemljama van OPEC-a.

Uprkos unutrašnjim neslaganjima, OPEC više meseci odbija da smanji svoju proizvodnju, zbog čega bi morao da prepusti drugima deo tržišta.

Zapravo proizvodnja tog kartela ima tendenciju rasta, posebno jer je Iran povećao proizvodnju posle ukidanja međunarodnih sankcija u januaru. Proizvodnja Irana postepeno je rasla od 200.000 barela dnevno na 3,45 milina barela dnevno u aprlu, a cilj mu je da proizvodi četiri miliona barela dnevno.

Međunarodna agencija za energetiku je u izveštaju od četvrtka istakla da se tržište uravnotežuje, zbog jačeg od predviđenog pada proizvodnje van Organizacije zemalja izvoznica nafte .

Izvor:Beta
Previous Predlog da turističke agencije cenu putovanja izražavaju u dinarima
Next Wall Street: Akcije pale uprkos dobrim rezultatima iz maloprodaje

You might also like

Kompanije

Kostić kupio još 7,8 odsto akcija aerodroma Portorož

Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8 odsto svojih akcija u Aerodromu Portorož, posle čega ukupan Kostićev udeo iznosi

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Belex nedelju otvorio u minusu

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u utorak je iznosila 30,1 milion RSD (0,2 miliona EUR) uz pad berzanskih indeksa.

Transport

Američki mediji: Air Serbia najveća pretnja Delti, Americanu i Unitedu

Američki avio prevoznici godinama optužuju kompanije sa Dalekog Istoka da ostvaruju korist od preko 42 milijardi dolara koristeći svoje ćerke kompanije. Najnoviji trn u oku im je Airbus A330 koji