Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju

Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju

U centru Banjaluke danas u podne održaće se dva skupa – protest koji organizuju predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu će biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa koalicionim partnerima.

Uprkos tome što je srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira.

On je zamolio sve političke aktere u RS da sagledaju situaciju a građane pozvao da sve razlike rešavaju mirnim putem.

Inače, prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest “Oslobodimo Srpsku!” je zakazan zbog nezadovljstva postojećim stanjem u RS, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija.

To potvrđuju i slike iz parka Mladena Stojanovića i sa Trga Krajine, gde su, na udaljenosti od svega 1,6 kilometara, već postavljene bine sa kojih će lideri stranaka u RS poslati svoje političke poruke.

Bez obzira što predstavnici obe strane pozivaju na mir i toleranciju, zbog najava mogućeg dolaska ekstremista iz Srbije, Hrvatske i ostatka Bosne i Hercegovine, skupove će obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom današnjih javnih skupova doneta je Naredba o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrani prodaje i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke za 14. maj, od 00 do 20 časova.

Do tada, kako primećuje reporter Tanjuga iz Banjaluke, život u tom gradu odvija se uobičajeno i bez ikakve napetosti.

Izvor:Tanjug
Previous Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu
Next Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

You might also like

Tema dana

Stratfor: Kraj ere jeftinog novca na tržištima, državna potrošnja postaje primarni motor ekonomskog rasta

Zaoštravanje monetarne politike u SAD i jak američki dolar će uzdrmati globalnu ekonomiju na početku 2017. godine, a najviše će biti pogođene zemlje u usponu sa visokim udelom duga denominovanim

Društvo

Tržište organske hrane u usponu

Trgovci kažu da je potražnja za organskom hranom na zavidnom nivou u poslednjih deset godina. Prema pisanju Guardiana, prodaja organske hrane je porasla jer su kupci stavili kvalitet ispred cene.

Društvo

Nagradna igra: Jedan od šest stanova u nagradnom fondu na lokaciji “Beograd na vodi”

Vlada Srbije usvojila je danas pravila nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”, a među glavnim nagradama je šest stanova u Beogradu.