Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju

Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju

Ukoliko nisu bili u zvaničnom braku udovica ili udovac ne mogu da naslede porodičnu penziju, dok njihova deca mogu.

Iako Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju propisuje da je minimum uslova za odlazak u penziju 15 godina radnog staža, porodična penzija može da se nasledi i ukoliko su pokojniku samo pet godina redovno uplaćivani doprinosi. S tim što udovac ili udovica mogu naslediti ovu penziju isključivo ako su bili u zvaničnom braku. Porodična penzija ne može se naslediti u vanbračnoj zajednici.

Ove godine pravo na porodičnu penziju imaju udovice s navršenih 52,6 godina, pod uslovom da su u momentu smrti supružnika imale najmanje 45 godina, dok udovci stiču pravo na porodičnu penziju ukoliko su u momentu smrti supruge imali 57 godina i šest meseci ili ako ima decu koja se školuju. I jedni i drugi imaju pravo na porodičnu penziju ukoliko im je utvrđeno da su trajno nesposobni za rad.

To je ukratko rezime penzijskog zakona, koji se tiče prava na porodičnu penziju i zbog kog većina onih koji ostanu sami zaneme kada čuju da nemaju prava na primanja od pokojnika iz vanbračne veze.

Osnov za ostvarivanje prava na porodičnu penziju isključivo je bračna zajednica i ukoliko je preminuli supružnik imao najmanje pet godina staža za koji su plaćeni doprinosi. Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju, nezavisno od toga koliko su dugo zajedno živeli.

Foto:www.telegraf.rs

Foto:www.telegraf.rs

Ovo pravilo, međutim, ne važi za decu rođenu u vanbračnoj zajednici, koja su u svojim pravima potpuno izjednačena sa decom rođenom u braku. Dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada do navršenih 15 godina života. Posle toga, dete nastavlja da prima porodičnu penziju, ako je na redovnom školovanju. Porodična penzija detetu pripada do kraja školovanja, a najkasnije do navršenih 20 godina života, ako pohađa srednju školu, odnosno 26 godina života ako studira, objašnjavaju u PIO fondu.

Procenat penzije se određuje prema broju članova porodice koji imaju pravo na ova primanja i ako je u pitanju jedan primalac porodične penziju pripada mu 70 odsto penzije koju bi ostvario preminuli osiguranik, odnosno, koju je u momentu smrti imao preminuli.

Porodična penzija se isplaćuje od dana smrti umrlog osiguranika, odnosno korisnika penzije, ako je zahtev za ostvarivanje prava podnet u roku od šest meseci od dana smrti. Ako je zahtev podnet po isteku tog roka, isplata porodične penzije počinje od dana podnošenja zahteva i najduže za šest meseci unazad.

Onaj ko prima porodičnu penziju može da radi po ugovoru o delu i autorskom ugovoru. Njemu se neće obustavljati isplate penzije, ako iznos te mesečne naknade ne prelazi najnižu osnovicu osiguranja zaposlenih u momentu uplate doprinosa.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Azijske berze pale, skok dolara
Next Anton Fedorov: NIS planira da proda potraživanja od Srbijagasa

You might also like

Berza

Evro oslabio prema dolaru, funta pod pritiskom

Evro je na međunarodnim valutnim tržištima oslabio krajem nedelje nakon izveštaja da je američka privreda porasla znatno bržim tempom u prvom ovogodišnjem kvartalu nego što je prvobitno procenjeno.

Makroekonomija

Rast izvoza u poslednjih osam meseci

Srbija je od januara do avgusta 2017. godine izvezla robu u vrednosti 9,89 milijardi evra, ili za 13,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je Republički zavod

Društvo

Penzije u Srbiji skočile za 7,8%, a u Crnoj Gori za 100%

Najveći rast penzija u poslednjih deset godina i plata imali su građani Crne Gore i Makedonije, a mi najmanji.