Putin: Prošlo je vreme spokoja, mislite o pretnjama za bezbednost Rusije

Putin: Prošlo je vreme spokoja, mislite o pretnjama za bezbednost Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku sa vojnim zvaničnicima da američki raketni štit koji je aktiviran u Rumuniji nije u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka već nuklearni potencijal Vašingtona u Evropi.

Putin je naglasio da u ovom trenutku ne postoji nikakva nuklearna pretnja iz Irana.

Rusija preduzima sve za očuvanje strateške ravnoteže snaga i sprečavanja izbijanja velikih vojnih sukoba, izjavio je Putin.

„Naravno da sa naše strane preduzimamo sve neophodne mere da bismo omogućili i očuvali stratešku ravnotežu snaga. Ona je najpouzdaniji garant za sprečavanje izbijanja velikih vojnih sukoba, koje po svojim posledicama ne mogu da se uporede sa sukobima koji danas postoje na planeti. To ne možemo da dopustimo i nećemo dopustiti“, izjavio je Putin na sastanku sa vojnim zvaničnicima.

Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju. Mi ćemo pažljivo raditi po planu, dodao je Putin.

Zajedno sa razmeštanjem na moru, u ovom slučaju u Sredozemnom moru, sistemi ’Egis‘, radari u Rumuniji i pozicioni rejon u Poljskoj — sve su to dodatni koraci za nagomilavanje međunarodnog sistema bezbednosti i početku nove trke u naoružanju. Kako smo već govorili, mi se nećemo uvlačiti u tu trku. Ići ćemo svojim putem i raditi veoma pažljivo, ne prelazeći finansijske planove za naoružavanje vojske i flote koje smo ranije izložili“, dodao je Putin.

„Ako, koristeći svoje mogućnosti u medijima SAD još uvek nekog mogu da dovedu u zabludu na račun toga da to ne ugrožava Rusiju, na račun toga da je to isključivo odbrambeni sistem, prisutne za ovim stolom, na ovom sastanku to neće dovesti u zabludu. To nije odbrambeni sistem, to je deo nuklearnog strateškog potencijala SAD koji je postavljen na periferiju. U datom slučaju, periferija je Istočna Evropa“, rekao je Putin govoreći o PRO sistemu SAD u Rumuniji.

Ljudi koji donose odgovarajuće odluke treba da znaju da su do sada živeli spokojno, bezbedno i sigurno. Sada, nakon razmeštanja ovih elemenata PRO prinuđeni smo da razmislimo o tome da zaustavimo te pretnje za bezbednost Ruske Federacije, naglasio je Putin.

SAD su juče aktivirale 800 miliona vredan raketni štit u Rumuniji koji smatraju veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana. SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Izvor:Sputnik
Previous Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, obveznice bez trgovanja
Next Evropske berze: Akcije porasle, nafta jeftinija, evro pao na 1,13 dolara

You might also like

Geopolitika

Sirija: Silne se vojske sakupljaju oko Alepa

Nakon što su razbile opsadu Alepa i zauzeli nekoliko važnih strateških tačaka, uključujući artiljerijske baze i vojne škole, koalicija džihadističkih i pobunjeničkih snaga u Siriji objavila je da je pokrenula

Geopolitika

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu

Islamska država preuzela je danas odgovornost za teroristički napad u Berlinu u kojem je vozač kamionom uleteo među posetioce božićnog vašara i ubio 12 osoba, prenela je agencija Amak, glasilo

Geopolitika

Egipat blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Turskoj

Egipat je u subotu blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju su podržale SAD o osudi pokušaja puča u Turskoj, kažu diplomate, iako Kairo to negira.