Berza deluje kao mravinjak, ali ipak nije: Akcije, fjučersi, ETF-ovi…

Berza deluje kao mravinjak, ali ipak nije: Akcije, fjučersi, ETF-ovi…

Berza vam se može učiniti kao ljudski mravinjak u kojem tipovi u sivim odelima, na rubu nervnog sloma na neki volšeban način presipaju ogromne svote novca sa jednog na drugo mesto.

Foto: screenshot youtube

Foto: screenshot youtube

The Wall Street, film slavnog Olivera Stona iz 1987. odškrinuo nam je vrata tog magičnog sveta trgovine u krilu njujorške berze. Neprocenjivo bogatstvo, moć i kontrola, strast i rizik…zavodljiva opsednutost profitom i novcem “koji nikad ne spava”.

Ceo taj zamršeni i komplikovani svet koji nekad izgleda kao matematička jednačina sa više nepoznatih, zapravo funkcioniše po jasno iscrtanom sistemu pravila i nije toliko komplikovana. U cilju demistifikovanja ove teme, želimo da kroz svojevrstan “pojmovnik”, u tekstu koji sledi naše čitaoce upoznamo sa nekim osnovama finansijskim instrumentima.

Akcije

Dividenda nije jedini prihod koji možete ostvariti posedovanjem neke akcije.

Akcija je udeo u vlasništvu određene kompanije koja svojim nosiocima daje 2 osnovna prava: pravo vlasništva i pravo na dividendu.

Foto: howthemarketworks.com

Foto: howthemarketworks.com

Kada kupite akciju na berzi, sve dok ste njen vlasnik Vi imate pravo na dividenud koju kompanija objavljuje na godišnjem nivou.

Međutim, ovde morati uzeti u obzir i mogućnost da Vam kompanija uopšte ne isplati dividendu, već odluči da svoj profit u celini reinvestira u nove projekte. Obično takvim akcijama raste cena jer investitori procenjuju da se reinvestiranjem profita kompanije u stvari povećava njena vrednost na dugi rok.

Dividenda nije jedini prihod koji možete ostvariti posedovanjem neke akcije. Ukoliko akciju kupite na berzi jeftino a prodate skupo vi ostvarujete tzv. kapitalnu dobit ili razliku u ceni što je često i osnovni motiv investiranja na berzi. Na vama je da procenite koja kompanija ima dobru perspektivu u budućnosti i da se kupovinom akcija vežete za njen rast.

Takođe, bitno je znati da se kapitalna dobit ne ostvaruje samo kupovinom već i prodajom akcija.

Zarada u “kratkoj poziciji”

Naime, sasvim je moguće prodati akciju koju ne posedujute jer smatrate da je previše skupa i da će njena cena pasti. Ovo je takozvana „trgovanje na kratko“ ili „short pozicija“. Vi u ovom slučaju prodajete akcije koje „pozajmljujete“ od svog brokera a zatim, kada cena u skladu sa vašim očekivanjem padne, vi ih kupujete po nižoj ceni i tako ostvarujete novčanu dobit na razlici u ceni.

Dakle, i kad akcije rastu i kad akcije padaju vi možete ostvarivati profit što značajno povećava procenat uspešnosti investiranja.

Fjučersi

Fjučers se definiše kao finansijski ugovor o kupovini ili prodaji neke aktive (imovine koja se nalazi u osnovi tog ugovora) na određeni dan u budućnosti po unapred utvrđenoj ceni. U suštini on predstavlja finansijski derivat koji je izveden iz neke aktive (imovine, robe) koja se nalazi u njegovoj osnovi.

Tako imamo fjučerse na robe (zlato, nafta, metali i sl.), akcije, valute, berzanske indekse, kamatne stope itd.

Foto: indiatimes.com

Foto: indiatimes.com

Kada u medijima vidite cene za naftu ili zlato to su u stvari trenutne cene fjučersa iz aktuelnog meseca na tu robu.

Svaki fjučers ugovor je visoko standardizovan i trguje se isključivo na regulisanim berzama. Na primer ako kupujete fjučers na kukuruz – u ugovoru kojeg ste kupili stoji tačna specifikacija koja je to vrsta kukuruza, koja boja, vlažnost, rok isporuke ili količina/vrednost fjučers ugovora.

Investiranje u robe: Da li razlikujete kukuruz od nafte?

Kod nekih robnih fjučersa postoji i opcija da se nakon isteka ugovora isporuči roba koja se nalazi u osnovi ugovora (npr. pšenica, soja, kukuruz, zlato, nafta…) ali treba napomenuti da se preko 98% svih fjučersa poravnava u novcu na kraju isteka ugovora.

Jedna od najbitnijih stvari kod fjučersa je datum njihovog isteka o čemu je potrebno voditi računa. Naime, ako ste kupili fjučers nafte po jednoj ceni u nameri da ga prodate po višoj ceni ali je fjučers istekao pre nego što je uopšte došao do te više cene, imate na raspolaganju dve opcije.

Prva, je da po isteku fjučersa ne uradite ništa i ostavite poziciju da se automatski zatvori po ceni koja važi u trenutku isteka fjučersa. Poravnanje vaše ulazne cene i poslednje cene na isteku ugovora je obično u novcu.
Druga se odnosi na mogućnost produžavanja roka isteka fjučersa ili tzv. „rollover“ na naredni mesec (ovo je opravdano jedino ako verujete da će ishod kretanja cene ipak otići u vašu korist).

Dakle, fjučersom se može trgovati isto kao bilo kojim drugim instrumentom u cilju zarade na razlici u ceni tako da on često na berzi gubi svoju originalnu upotrebu kao terminski ugovor (ugovor za budućnost). Ono što je prednost fjučers ugovora je da vi zaista u njegovoj osnovi imate pravu, realnu imovinu i da vam garanciju izvršenja ovog ugovora ili trgovanje istim garantuje regulisana berza poput Chicago Board of Trade (CBOT) koja ima tradiciju dužu od 100 godina u trgovanju ovim instrumentima.

ETF akcije

ETF akcije je takođe izveden finansijski instrument koji omogućava „klađenje“ ne na jednu kompaniju ili robu već na čitav investicioni portfelj koji se nalazi u osnovi ovog instrumenta.

Foto: etimg.com

Foto: etimg.com

Umesto da novac ulažete u različite investicione fondove sada imate mogućnost da kupujete „gotove investicione portfelje“ čija se cena pomera baš kao i vrednost tog portfelja koji se nalazi u osnovi.

Tako imamo ETF akcije na sektore kao što su energetski, finansijski, automobilski ili na različite geografske portfelje npr. ETF akcije koje u svojoj osnovi ima najveće kompanije iz Brazila , Kine, Rusije, USA… ili ETF akcije koje u svojoj osnovi imaju samo zlato ili naftu ili gas…

Ove instrumente koriste investitori koji očekuju da će čitav sektor/porfolio imati dobre ili slabije performanse u budućnosti i umesto da kupuju ili prodaju pojedinačne akcije kompanija iz datog sektora oni će jednostavno kupiti ili prodati ETF akcije što je mnogo praktičnije i jeftinije.

Za razliku od fjučersa ETF akcije nemaju rok dospeća, odnosno ne postoji vremenski rok u smislu dužine držanja pozicije i trguje se kao obična akcija na regulisanim globalnim berzama.

ETF izdaju najveće svetske finansijske institucije poput Blackrocka (najveći svetska kompanija za upravljanje imovinom) ili nekih velikih globalnih banaka.

Među najtrgovanijim ETF-ovima na svetu su SPY (u osnovi ima portfelj sastavljen od akcija 500 najvećih kompanija iz USA koje čine berzanski indeks S&P500), GDX (u osnovi ima fjučerse na zlato), XLF (u osnovi ima ima portfelj sastavljen od akcija najvećih banaka iz USA), USO ( u osnovi ima portfelj sastavljen od fjučersa na naftu)…

Dnevni promet ETF-om SPY je oko 24 milijarde dolara što je za oko 4 puta više nego bilo koja akcija na planeti.

Na koji način je možete koristiti i koje su Vam sve mogućnosti naraspolaganju, možete se informisati na linku OVDE

Ukoliko želite da počnete trgovanje na svetskim berzama to možete uraditi na linku OVDE.

Portal Gdeinvestirati.com će Vas u narednim tekstovima uvesti u svet investiranja iz fotelje.

Izvor: Promo
Previous Goša Montaža zakazao skupštinu, predložena dividenda 205 dinara
Next Nemce izlazak Britanije iz EU može koštati 45 milijardi evra

You might also like

Svetske berze

EU blokirala spajanje dve najveće evropske berze

Evropska unija je blokirala planirano spajanje nemačke Deutsche berze i Londonske berze (LSE), saopšteno je danas.

Berza

Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najveći gubitnik Galenika Fitofarmacija

Početak trgovačke nedelje obeležila je nevelika investiciona aktivnost uz blagi pad berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 7,8 miliona RSD (63,6 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 u

Berza

Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio je 525 tona robe što je 2,5 puta veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.