Azijske berze pale, skok dolara

Azijske berze pale, skok dolara

Azijski su ulagači oprezni uoči novih makroekonomskih izveštaja koja će pokazati nastavlja li se usporavanje rasta u kineskoj ekonomiji ili se nazire preokret.

Na azijskim su brrzama u petak crne akcija pale jer je zbog slabosti globalne ekonomije i poslovnih rezultata kompanija splasnula sklonost ulagača rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,6 i 0,9 posto.

Berzovni indeksi u Singapuru i Šangaju stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1 posto, pa mu preti pad treću nedelju zaredom.

Azijski su ulagači oprezni uoči novih makroekonomskih izveštaja koja će pokazati nastavlja li se usporavanje rasta u kineskoj ekonomiji ili se nazire preokret.

Danas se očekuju podaci o kreditima banaka u aprilu, a u subotu će biti objavljeni izveštaji o industrijskoj proizvodnji, investicijama i trgovini na malo.

Ulagači su oprezni i zbog anemije Wall Streeta, gde su juče berzovni indeksi stagnirali jer nema baš previše razloga za kupovinu akcija, s obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije i nepodsticajnih poslovnih rezultata kompanija.

berza

Podršku tržištima ne pružaju ni cene nafte. Juče su, doduše, dostigle najviše nivoe u šest meseci, no nakon što je Rusija upozorila da bi se višak ponude na tržištima mogao protegnuti i u sleću godinu, cene nafte našle su se pod pritiskom.

Jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 1,3 posto, na 46,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,9 posto, na 47,60 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čekaju signali hoće li japanska centralna banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku, s obzirom na deflacijske pretnje i slabost treće po veličini svetske ekonomije.

Kurs dolara kreće se jutros oko 108,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1370 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1425 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Pažnja usmerena na akcije Apple-a
Next Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju

You might also like

Svetske berze

Evropske berze zabeležile manji rast

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija blago porasle, no trguje se oprezno nakon što je predsednica Feda Janet Yellen naznačila da bi centralna banka mogla postepeno povećavati kamate.

Berza

Dolar premašio granicu 110 dinara

Vrednost dinara prema američkoj valuti pala je u odnosu na juče 0,6 odsto i zvanični srednji kurs za danas iznosi 110,1629 dinara za dolar.

Berza

Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnici srušiti Internet, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.