Anton Fedorov: NIS planira da proda potraživanja od Srbijagasa

Anton Fedorov: NIS planira da proda potraživanja od Srbijagasa

Naftna industrija Srbije pokušaće da naplati kompletan dug od Srbijagasa ove godine, za šta je potrebna izmena regulative.

Krajem prošle godine u skupštini Srbije donet je zakon kojim je Republika Srbija prihvatila da reguliše obaveze koje je Srbijagas imao prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) u iznosu od 23,4 milijarde dinara. Dinamikom zakona, 31. decembra prošle godine je naplaćeno 20 odsto duga, dok je planirano da se ove godine naplate dve rate duga od po 16 odsto ukupnog iznosa (31. maj i 31. decembar).

Finansijski direktor NIS-a, Anton Fedorov, rekao je da NIS planira da preproda ova potraživanja bankama i da je kompanija dobila nekoliko dobrih ponuda, ali da još uvek nije izvesno da će se to desiti s obzirom da je za realizaciju ovog posla neophodna izmena regulative.

Podsetimo, NIS je godinama imao velike probleme da naplati potraživanja od javnih preduzeća. Potraživanja od nacionalnog avio-operatera, Air Serbia, su naplaćena prošle godine, pitanje duga Srbijagasa je rešeno zakonom, dok je još ostalo nerešeno pitanje Petrohemije koja NIS-u duguje oko 12 milijardi dinara.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju
Next Goša Montaža zakazao skupštinu, predložena dividenda 205 dinara

You might also like

IT

Kineski konzorcijum kupuje Operu za 600 miliona dolara

Opera je prihvatila 600 miliona dolara koju je ponudio kineski konzorcijum za popularnu kompaniju.

Berza

Beogradska berza: Energoprojekt ponovo na 1.500 RSD, Napred i zvanično traži smenu uprave

Na krilima velikog skoka akcija Energoprojekt holdinga (ENHL), danas je beogradsko tržište akcija zabeležilo skok od 1% na nepunih 739 poena, mereno indeksom Belex15.

Kompanije

Motorola u problemima, otpušta radnike u Čikagu

Motorola se već neko vreme nalazi u određenim problemima što je nateralo njenog vlasnika, kompaniju Lenovo, na neke korake koje bi trebale stabilizovati  njihovo poslovanje.