Globalna tražnja zlata porasla 21 odsto u prvom tromesečju

Globalna tražnja zlata porasla 21 odsto u prvom tromesečju

Neizvesnosti u globalnoj ekonomiji i previranja na finansijskim tržištima snažno su pojačali tražnju zlata, bez nagoveštaja da apetiti investitora za plemenitim metalom popuštaju, objavio je Svetski savet za zlato.

Ukupna potražnja za zlatom porasla je u prvom kvartalu za 21 odsto, na 1.290 tona, što je drugi najveći kvartalni rast tražnje ikad zabeležen, pokazuje danas objavljeni izveštaj Svetskog saveta (WGC – World Gold Council).

Najveća tražnja zabeležena je u poslednjem kvartalu 2012.godine –  1.290,6 tona zlata.

Osnovni razlog rasta ražnje u prvom tromesečju WGC vidi u “zabrinutosti investitora zbog krhkosti ekonomije i neizvesne finansijske situacije”.

“Istovremeno je globalna tražnja za zlatnim nakitom smanjena 19 odsto, jer su, u kontekstu viših cena i štrajkova u Indiji te usporavanja privrednog rasta Kine, dva najveća svetska kupca, mnogi potrošači odložili kupovinu”, kaže se u izveštaju.

Investiciona potražnja je u prvom tromesečju ove godine iznosila 618 tona i više je nego udvostručena u odnosu na prvi kvartal 2015. kada je iznosila 278 tona.

U takvom je okruženju zabeležen “snažan priliv” kapitala u ETF fondove, primećuju u Svetskom savetu za zlato.

Paralelno, cena zlata u dolarima porasla je 17 odsto u prva tri meseca ove godine a rast je nastavljen i u drugom tromesečju pa se do kraja aprila uncom zlata trgovalo po najvišoj ceni u 15 meseci od 1.303,82 dolara.

“Zlato je postalo popularno kao imovina kojom se diversifikuje rizik zbog negativnih kamatnih stopa u Evropi i Japanu u kontekstu neizvesnosti u pogledu kineske ekonomije, te očekivanja o sporijem povećanju kamatnih stopa u SAD-u i previranja na globalnim tržištima akcija”, kaže se u izveštaju.

Šef Sektora za istraživanje tržišta pri WGC, Alistair Hewitt procenjuje da će potražnja za zlatom i dalje rasti s obzirom na kontinuiranu neizvesnost na tržištu i nekonvencionalne mere monetarne politike, koje će podržavati ulaganja i potražnju centralnih banaka za plemenitim metalom,. Centralne banke su u prvom kvartalu kupile 109 tona zlata.

“Zahvaljujući tome i očekivanom oporavku u Indiji potražnja za zlatom trebala bi ostati snažna u čitavoj 2016.godini”, zaključio je Hewitt.

Cena zlata danas se kreće blizu nivoa iz prethodnog dana, oko 1277,70 dolara po unci.

Izvor:Agencije
Previous Od 2017. Youtube nudi kablovske TV kanale
Next Lidl otvara prodavnice u Srbiji 2018. godine

You might also like

Društvo

Aleksandar Vučić danas sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se odvojeno sastati sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije.

Berza

Dinar jača, srednji kurs 121,9363 dinara za evro

Dinar je u utorak ojačao 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 121,9363 dinara za jedan evro.

Saobraćaj

Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

Infrastruktura železnice Srbije je ubrzala realizaciju projekata koji se finansiraju ruskim kreditom i zbog kašnjenja potrebne dokumentacije smenjeni su odgovorni direktori, izjavio je danas v.d. generalni direktor tog preduzeća Dušan