SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

Sjedinjene Države će danas u bazi Devesel na jugu Rumunije aktivirati protivraketni štit, koji će činiti deo većeg evropskog kontroverznog raketnog sistema.

Sistem raketne odbrane razvijan je više godina u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka, saopštili su zvaničnici SAD i NATO-a.

SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Moskva osudila odluku o postavljanju i aktiviranju štita

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka da postavi evropski raketni štit u Rumuniji kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, javio je Reuters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Štit je na ivici da bude aktiviran već deset godina nakon što je Vašington predložio da se NATO zaštiti od iranskih raketa uprkos upozorenjima Rusije da Zapad ugrožava mir u centralnoj Evropi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka da se instalira štit u Rumuniji greška ocenivši da to direktno pograđa rusku nacionalnu bezbednost.

Izvor:Agencije
Previous EBRD smanjila prognozu rasta za neke zemlje zbog pada cena nafte, za Srbiju ostaje 1,8 odsto
Next "Fidelinka" na prodaju

You might also like

Geopolitika

Barack Obama u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji

Američki predsednik Barack Obama prisustvuje današnjem samitu Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC). Glavna tema sastanka je pojačana saradnja u borbi protiv militantne organizacije “Islamska država Iraka i Levanta” (IDIL) ,saopšteno

Geopolitika

Sirijska opozicija preti zamrzavanjem mirovnih pregovora

Sirijsko primirje koje se kako-tako održavalo četiri dana, danas izgleda još nesigurnije, a deo pobunjenika je odustao od pripreme za mirovne pregovore i optužio vlasti Sirije da krše prekid vatre.

Lifestyle

Holandija presudila: Zlato Krima pripada Ukrajini

Neprocenjiva kolekcija zlatnih artefakta sa Krima, koji su bili pozajmljeni holandskom muzeju, vlasništvo je Ukrajine a ne Krima, presudio je danas sud u Holandiji.