Cena nafte blizu 48 dolara, IEA predviđa “dramatičan” pad ponude

Cena nafte blizu 48 dolara, IEA predviđa “dramatičan” pad ponude

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su u četvrtak skoro 48 dolara po barelu nakon izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koja predviđa “drastičan” pad ponude i pojačanu tražnju u drugoj polovini godine.

Cana “brent” nafte na međunarodnim tržištima kreće se oko 47,70 dolara, što je za 0,40 viša cena u odnosu na sinoć, dok je američka WTI poskupela 1,08%, na 46,70 dolara po barelu.

Prekomerna globalna ponuda nafte, koja je izazvala sunovrat cena tog energenta, trebalo bi drastično da opadne u preostalom delu ove godine, pošto su požari poremetili proizvodnju u Kanadi, a tražnja u Indiji raste, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Tražnja za naftom širom sveta bi ove godine trebalo da poraste po solidnoj stopi, pri čemu će Indija biti “zvezda”, nakon što je u prvom tromesečju ta zemlja učestvovala sa čak 30 odsto u ukupnom globalnom rastu tražnje, navodi se u izveštaju IEA, a prenosi agencija France press.

“To dodatno ide u prilog činjenici da Indija preuzima od Kine ulogu glavnog tržišta na kom raste tražnja za naftom”, dodaje se u izveštaju.

IEA je, takođe, uverenja da će se višak globalne ponude nafte drastično smanjiti u preostalom delu ove godine.

Katastrofalni požari u Kanadi, blizu grada Fort McMurray, uzrokovali su smanjenje proizvodnje početkom ovog meseca, što će, prema ocenama IEA, rezultirati padom proizvodnje na nešto iznad 3,7 miliona barela dnevno u maju, što je skoro za milion manje nego na početku godinu.

Dešavanja u Kanadi, međutim, nisu prouzrokovala veći skok cena nafte, ocenjuje IEA.

Iran je, takođe, priredio iznenađenje, budući da je njegova proizvodnja porasla po većoj stopi od očekivane, nakon povrataka Teherana na tržište posle ukidanja sankcija toj zemlji.

Iranska proizvodnja nafte je u aprilu iznosila skoro 3,6 miliona barela dnevno, što je nivo koji je poslednji put viđen u novembru 2011. godine, pre pooštravanja zapadnih sankcija Teheranu, dodaje IEA.

Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku nadovezuje se na jučer objavljene podatke američkog Ministarstva energetike (EIA) o padu zaliha sirove nafte za 3,4 miliona barela, u nedelji koja se završila 6.maja, što je prvi pad zaliha od marta.

Izvor:Agencije
Previous Lidl otvara prodavnice u Srbiji 2018. godine
Next Moskva: Stan jeftiniji od ulaznica za finalne utakmice Svetskog prvenstvo u hokeju

You might also like

Berza

Beogradska berza: Rast indeksa na početku nedelje, Komercijalna banka najprometnija

Prvi trgovački dan u sedmici beogradsko tržište akcija je okončalo rastom vrednosti, uz solidan promet zahvaljujući akcijama na aukcijom tržištu i državnim obveznicama.

Svetske berze

Azijske berze: Novi pad cena akcija, dolar nastavlja pad

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale više od 1 odsto, kao i dan pre na Wall Streetu, jer ulagači nisu sigurni da će američki predsednik Donald Trump uspeti

Berza

Dinar oslabio, danas 123,11 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,1147 dinara za jedan evro.