Martin Zwilling: Četiri karakteristike uspešnih preduzetnika

Martin Zwilling: Četiri karakteristike uspešnih preduzetnika

U vreme kada svi pričaju o preduzetnicima, a država ih ohrabruje u novim poslovnim poduhvatima, važno je na umu imati i veštine, odnosno karakteristike koje će mladim preduzetnicima pomoći da izdrže brojne izazove i ostvare zacrtane ciljeve.

Martin Zwilling je ugledni američki poslovni ulagač i mentor brojnim mladim preduzetnicima koji rado slušaju njegove savete.

Ove četiri karakteristike uspešnih preduzetnika Zwilling je izveo iz brojnih primera iz prakse i iskustva koje je stekao u radu s mladim ljudima.

1. Pomirite se s nepredvidivostima

Razmišljate li o preduzetničkom pothvatu, odmah u startu na umu morate imati nebrojene nepredvidivosti koje će se događati na dnevnoj bazi.

– Jednostavno se morate pripremiti na činjenicu da će nepredvidivosti biti vaša svakodnevnica – odlučno je izjavio Zwilling.

2. Morate imati debelu kožu

Kao vlasnik firme, većina povratnih informacija zaposlenika, kupaca, ulagača i partnera koje čujete – biće negativna, i to je činjenica na koju biste se trebali čim pre priviknuti.

– Dobar preduzetnik mora pronaći način kako balansirati između kritika i brojnih saveta te se držati zlatne sredine. Što znači ne svađati se oko svega, ali i ne slušati slepo sve i svakoga – tvrdi Zwilling.

Foto:cherispeak.wordpress.com

Foto:cherispeak.wordpress.com

3. Uvek imajte na umu viziju i misiju svoje firme

Koliko god velika ili mala bila, firma mora imati jasno definisanu misiju i viziju. Vizija je budućnost firme, kakvu je vidite i čemu težite, a misija je kako ćete tamo doći.

Morate znati i planirati korake za oba segmenta poslovanja, ukoliko želite postići krajnji cilj.

4. Uvek i iznova prihvatite neuspeh

Što pre uvidite činjenicu da je neuspeh deo svakodnevnice, biće vam lakše nositi se s njime.

– Morate biti prilagodljivi novim situacijama, a problemima pokušati pristupiti iz što više različitih uglova. Fleksibilnost je važna karakteristika uspešnih preduzetnika – tvrdi Zwilling.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji
Previous Western Digital kupuje SanDisk
Next Nissan preuzima trećinu udela u Mitsubishiju

You might also like

Preduzetništvo

Članstvo u PKS obavezno za sve privrednike

Članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) obavezno je za sve privrednike, prema Zakonu o privrednim komorama koji danas stupa na snagu, ali će tog nameta biti oslobođeno čak oko 75

Agrobiznis

Konkurs za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje hrane, nagrada milion dinara

NLB Banka Beograd je raspisala NLB Organic konkurs za izbor najboljeg projekta za organsku proizvodnju i preradu hrane.

Preduzetništvo

Jahorina biznis forum 27. i 28. aprila

Udruženje ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika 27. i 28. aprila organizuje drugi po redu, dvodnevni poslovni skup „Jahorina ekonomski forum 2017.”.