Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

„Podravka“ i „Croatia Airlines“ samo su neke od osam velikih kompanija koje je hrvatska Vlada skinula sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, a za koje je predviđena privatizacija.

Osim ove dve kompanije, privatizacija je predviđena i za vodeću hrvatsku nautičku kompaniju „ACI“, „Končar-elektroindustriju“, „Petrohemiju“, Luku Rijeka, Kroacija banku i Kroacija osiguranje.

Reč je o kompanijama u kojima država ima vlasnički udeo, a čija prodaja može da počne kada se ostvare potrebne zakonske izmene. Rok za njihovo provođenje je jun.

U obrazloženju odluke se navodi da je Vlada, pri donošenju Nacionalnog programa reformi za 2016. godinu, najavila smanjene budžetskog deficita i javnog duga pomoću prodaje državne imovine, prenose hrvatski mediji.

Foto: Podravka

Foto: Podravka

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić rekao je da je ova odluka Vlade, u skladu sa namerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda.

Poslanici Mosta, člana vladajuće koalicije u Hrvatskoj, Ivan Kovačić i Miro Bulj usprotivili su se privatizaciji ovih kompanija, ističući da one moraju da budu baza za razvoj Hrvatske.

Prema izmenama koje je usvojila hrvatska Vlada, kompanija broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa postaje INA, koja je do sada bila na 53. mestu.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Disney razočarao uprkos uspehu na blagajnama bioskopa
Next Western Digital kupuje SanDisk

You might also like

IT

Alibaba Group ulaže u eSports 150 milona dolara

Alibaba Group je marta ove godine najavio prodor u eSports sa turnirima vrednim oko 3,7 miliona dolara, a pre dva dana je potpisan ugovor o “ekskluzivnom strateškom partnerstvu”, čime je preduzet drugi korak

Banke i finansije

Goldman Sachs razmatra selidbu iz Londona

Američka banka “Goldman Sachs” razmatra prebacivanje 1.000 radnih mesta iz Londona u Frankfurt, u okviru procesa reorganizovanja poslovanja poslije odluke Velike Britanije da istupi iz Evropske unije.

Telekomunikacije

Rezultati Netflixa slabiji od očekivanja

Prihodi Netflixa dostigli su u drugom tromesečju ove godine 3,9 milijardi dolara, 40 posto više nego pre godinu dana, no cena akcije te kompanije potonula je više od 10 posto zbog