Brazil: Izglasan opoziv Dilme Rousseff, dužnost predsednika preuzima Michel Temer

Brazil: Izglasan opoziv Dilme Rousseff, dužnost predsednika preuzima Michel Temer

Brazilska predsednica Dilme Rousseff suspendovana je danas sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.

Senat je glasao sa 55 glasova za naspram 22 protv za suspenziju. Vlast će privremeno preuzeti njen potpredsednik Michel Temer, kojeg Rousseff optužuje za institucionalni državni udar.

Brazilski Senat je 12 sati razmatrao mogućnost suspenzije Dilme Rousseff sa dužnosti na rok od 180 dana, a ona je, kako prenosi Sputnik, i ne čekajući kraj glasanja, naredila da se njene stvari prenesu iz predsedničke palate u ličnu rezidenciju.

Brazilska opozicija optužuje predsednicu Rousseff da je umešana u poreske malverzacije i korišćenje državnih sredstava za finansiranje svoje izborne kampanje.

Sama predsednica odbacuje sve optužbe, a ranije je izjavila i da je spremna da se bori za svoje mesto „svim raspoloživim sredstvima”.

Odlazak Dilme Rousseff je i kraj trinaest godina duge vladavini Radničke stranke u najvećoj državi Latinske Amerike.

Period vladavine te stranke počelo je 2003. godine s bivšim predsednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, koji je vodio brazilsku državu u vreme društveno-ekonomskog “buma” početkog ovog veka.

Izvor:Agencije
Previous Inflacija u Srbiji porasla 0,4 odsto
Next Od 2017. Youtube nudi kablovske TV kanale

You might also like

Geopolitika

NATO i Rusija saglasni u jednom: Između dve strane postoji ogromno nepoverenje

Prvi sastanak Saveta NATO i Rusije za poslednje dve godine pokazao je da između dve strane postoje nepremostive razlike, izjavio je danas šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Geopolitika

Deutsche Welle: Kosovo – leglo islamizma?

Stručnjaci upozoravaju da poslednjih godina na Kosovu jača strogi oblik islama. To se i te kako tiče i Evrope, pogotovu Nemačke, piše Deutsche Welle.

Geopolitika

Sirija: Velike borbe oko Alepa, pobunjenici pokrenuli ofanzivu

Sirijski pobunjenici pokrenuli su veliku ofanzivu kako bi povratili kontrolu nad jedinim putem koji povezuje delove Alepa sa područjem pod njihovom kontrolom.